nikad preboljena

Kako su William i Kate odali počast princezi Diani

Princ William i Lady Di (1)
arhiva vl
30.04.2011.
u 14:13

Od zaručničkog prstena, preko buketa, odjeće, popisa uzvanika i odabira darova, William i Kate dali su sve od sebe kako bi poštovali uspomenu na njegovu majku

Prije pet mjeseci, kada je princ William objavio kako je zaprosio Kate Middleton, jasno je dao do znanja da mu je samo još jedna žena toliko značila. "To je majčin zaručnički prsten", rekao je o prekrasnom komadu ukrašenom safirima i dijamantom. "Ona neće biti s nama i uživati u zabavi i uzbuđenju pa sam je na ovaj način želio imati kraj sebe."

Svakim korakom do oltara Kate i William su pokušavali odati počast uspomeni na Lady Dianu. Zavjete su izrekli u Westminster Abbeyu, povijesnoj opatiji gdje je održana i misa zadušnica za Dianu 1997. William je tada bio tinejdžer i njegovo sumorno koračanje za majčinim lijesom bilo je u potpunoj suprotnosti sa ponosnim hodom koji je pokazao na vjenčanju.

No crkva nije jedini podsjetnik na Dianin prerani odlazak. Londonski biskup Richard Chatres koji je održao misu na vjenčanju, govorio je i na sprovodu princeze, a prva pjesma koju je otpjevao zbor bila je "Guide Me Thou, O Great Redeemer", koja je svirala i na sprovodu i na misi u spomen 10. obljetnice njezine smrti.

Naglasak nije bio na Dianinoj odsutnosti, već i na njezinom ispunjenom životu. Dok je Kate koračala prema oltaru u haljini kuće Alexander McQueen, prekrasna poput svoje punice koja se udala 1981., u rukama je čuvala buket turskih karanfila (koji se na engleskom, prigodno, zovu Sweet William) obogaćen s nekoliko đurđevaka, veoma sličan buketu princeze Diane.  Kada je došlo vrijeme za izreći zavjete, Kate se opet ugledala u slobodu pokojne Lady Di, pa je izbacila riječ "pokorno slušati" (obey). To je bila pobjeda koju je Diana Spencer izborila kada se pristala udati za princa Charlesa, a u to vrijeme takvo kršenje tradicije zabezeknulo je sve koji prate kraljevsku obitelj. Danas taj događaj predstavlja spomenik Dianinoj hrabrosti i odvažnim izborima.

Možda najveći hommage nasljedstvu Lady Di pouke su koje je obitelj, ali i plemstvo s kojim će zauvijek biti povezana, naučila iz njezinog života. Dianina tragična pogibelj za koju su najčešće prozivani neumorni paparazzi, potaknula je mladi par i kraljevsku obitelj da budu na oprezu pri planiranju vjenčanja. Prije 20 godina, kada je objavljena dizajnerica Dianine vjenčanice, Elizabeth Emanuel, paparazzi i novinari kopali su po smeću ispred njezinog studija kako bi saznali što će Diana nositi. Poučena primjerom, Kate je svoju vjenčanicu držala u najstrožoj tajnosti usprkos pritisku medija, a svakako joj je pomogao čvrst stav Clarence Housea, kraljevskog ureda za odnose s javnošću, koji je uložio izniman trud kako bi poštovao sve želje Williama i Kate. Prvu zaručničku fotografiju mladog para slikao je Mario Testino, Dianin omiljeni modni fotograf.

Za Dianu, čije je čvrste stavove ponekad gušila obveza poštovanja kraljevskog protokola, moda je bila način komunikacije s javnošću. Na vjenčanju Kateina majka Carol pokazala je solidarnost odabirom ledeno plave haljine modne kuće Catherine Walker, Dianine omiljene kreatorice, koja je preminula prošle godine. Catherine Walker dizajnirala je više od 1000 outfita koji su definirali Dianin stil, kao i crnu haljinu u kojoj je pokopana.

Tek što je izašla iz tinejdžerskih godina, Diana je postala slavna. "Sa samo 20 godina zauvijek se odrekla spontanosti i privatnosti, slobode i neovisnosti, svog crvenog automobila i stana u kvartu Chelsea, prijateljstava i povjeravanja bliskim osobama, osim onim koje je odobrila kraljevska obitelj", napisao je novinar New York Timesa dan nakon njezinog vjenčanja. I William i Kate bliže se kraju dvadesetih i uspjeli su se pronaći i izrasti u individualce prije nego se odluče za djecu, što se uskoro očekuje. Njihova odluka da pričekaju s vjenčanjem te stvaranje desetogodišnje veze sasvim sigurno je reakcija na Dianine bračne probleme koji su, kako je sama rekla u svojoj biografiji, počeli "od drugog dana".

Kada je u pitanju bio popis gostiju, Diana skoro pa nije imala pravo glasa. No nakon razvoda princeza se okružila bliskim prijateljima od kojih su neki prisustvovali i vječanju Williama i Kate, poput Tesse Green i Eltona Johna. Svi pozvani, njih oko 1000, zamoljeni su da doniraju novac humanitarnim organizacijama umjesto da kupuju darove, što je bio potez inspiriran jednom od najbitnijih aktivnosti princeze Diane - humanitarnim radom.

Prije devet dana, dok je cijeli svijet pokušavao saznati i najmanji detalj o nadolazećem vjenčanju, Will i Kate otišli su brodom do posljednjeg počivališta njegove majke. Par je proveo miran dan na udaljenoj lokaciji u Northamptonshireu, šetajući kroz arboretum gdje su Will i Harry kao dječaci s majkom posadili drveće. "Williamu je bilo iznimno važno da on i Kate posjete Dianu prije dana vjenčanja", izvor iz palače otkrio je Daily Mirroru. "Diana je i dalje bitan dio života svojih sinova i uvijek će biti." To se najviše vidjelo i na jučerašnjoj svečanosti kada je William, stojeći pred oltarom sa svojom budućom suprugom, baš poput majke ugrizao donju usnicu. Podsjetnik je to milijunima gledatelja, koji su pratili kako princ postaje muškarac, da je on i dalje majčin sin.

Komentara 1

Avatar Nesalomljiva
Nesalomljiva
16:31 30.04.2011.

nije on i dalje majčin sin, jer je svaki sin majčin sin, a čiji bi bio, valjda ne očev, već je to poruka kako se treba poštivati majka, a voljeti supruga!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije