Koliko god bila omiljena, kava je “pod upitnikom” zbog navodne
štetnosti, osobito kad je riječ o tome da povisuje krvni tlak.
Nije opasna ni za kosti
U potrazi za konačnom istinom je li kava dobra ili loša, provedena su
brojna znanstvena istraživanja. Prema dosadašnjim rezultatima, može se
zaključiti da kava u umjerenim količinama nije štetna, čak može biti i
blagotvorna, kaže nutricionistica dr. sc. Darija Vranešić-Bender.
– Pijenje kave često se povezuje s rizikom od povišenog tlaka, ali
najnovija istraživanja, u kojima je sudjelovalo više od 180.000
ispitanika, pokazuju da umjereno uživanje kave, čak i u razdoblju od 30
godina, ima mali utjecaj na hipertenziju.
Štoviše, kava obiluje blagotvornim antioksidansima koji su važni za
prevenciju malignih, degenerativnih i upalnih bolesti.
Istraživanja o kavi i osteoporozi pokazala su da pretjerano
konzumiranje kave uzrokuje gubitak kalcija, no čini se da dvije-tri
šalice dnevno, osobito ako se piju s mlijekom, nisu opasne za kosti. U
nekoliko istraživanja ustanovljen je preventivan učinak kave na pojavu
dijabetesa tipa 2 te Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, a
istraživanje u kojemu je sudjelovalo 80.000 žena pokazalo je da
konzumacija kave smanjuje rizik od žučnih kamenaca.
Umjerenost prije svega
– Desetogodišnje istraživanje na 90.000 ispitanika otkrilo je da su
kavopije manje sklone samoubojstvu – otkriva Darija Vranešić-Bender,
upozoravajući da to ipak nije dozvola za obilno ispijanje kave.
Kao i za sve ostalo, i za kavu je zlatno pravilo – umjerenost!
DOBRA VIJEST ZA KAVOPIJE