'Sveta' pravila kod montiranja

Klima vam radi na najjače, a uopće ne hladi? Možda je postavljena preblizu jednog uređaja koji svi imate u kući

klima uređaji
Foto: Shutterstock
1/6
31.07.2024.
u 09:00

Jeste li se ikada zapitali zašto neki prostori unatoč klima uređajima ostaju nesnosno topli?

Tijekom nesnošljivih ljetnih vrućina, boravak u klimatiziranom prostoru često predstavlja jedini spas. No, ponekad se dogodi da unatoč tome što klima uređaj radi punom snagom na najnižoj temperaturi, prostor i dalje ostaje neugodno topao. Razlog tomu je što često bude skriven negdje u kutu stropa, što ga sprječava da obavlja svoj posao kako treba. Upravo zato, prije svega, važno je razmisliti gdje i kako najbolje postaviti klima uređaj, a da ne radi uzalud.

Visina postavljanja

Klima uređaj potrebno je postaviti dovoljno visoko, ali opet ne preblizu stropa. Idealna visina je između 2,1 i 2,5 metra jer će tako hladni zrak imati dovoljno prostora za cirkulaciju po cijelom prostoru, spuštajući se prirodno prema dolje i omogućujući ravnomjerno hlađenje.

Foto: Shutterstock

Udaljenost od topline

Potrebno je paziti da ne postavljate klimu preblizu prozora ili vrata jer mogu stvoriti suprotna strujanja zraka koja otežavaju rad jedinice. Osim toga, treba izbjegavati i bilo koje druge izvore sunčevog svjetla ili topline, poput žarulja, hladnjaka i štednjaka. Oni, osim što dodatno zagrijavaju prostor i smanjuju učinak hlađenja, mogu uzrokovati da senzor jedinice očita pogrešnu temperaturu te da zbog toga sustav radi više nego što je potrebno.

Izbjegavanje prepreka

Ono što svakako ne treba raditi je postavljati klima uređaje iza bilo kakvih predmeta, poput zavjesa, zidova ili visokih ormara, koji bi blokirali nesmetan protok zraka i tako značajno smanjili učinkovitost hlađenja. Tako će klima uređaj morati raditi duže kako bi postigao željenu temperaturu.

Foto: Shutterstock

Centralna lokacija

Najbolja opcija je postavljanje klima uređaja u centralni dio prostora jer će tako hladni zrak obuhvatiti cijelu prostoriju tako da ni jedan kutak neće ostati neohlađen. Ako to nije izvedivo, usmjerite klima uređaj prema dijelu prostorije gdje provodite najviše vremena, ali nikako prema mjestima na kojima bi puhala direktno u vas, kao npr. iznad stola, kauča ili kreveta.

Model prilagođen svim potrebama

Iz svega navedenog možemo zaključiti da pravilno postavljanje klima uređaja može napraviti značajnu razliku kada je u pitanju ravnomjerno hlađenje doma. Nakon što ste se upoznali s ključnim savjetima za postavljanje klima uređaja, jedino što preostaje je odabrati model koji će najbolje odgovarati vašim potrebama.

U tom kontekstu, PEVEX-ovi modeli TECRO klima uređaja predstavljaju izvrstan izbor. Bez obzira na to tražite li fiksni uređaj za dnevni boravak ili prijenosnu klimu za fleksibilno korištenje u različitim prostorijama, svi TECRO klima uređaji opremljeni su naprednim tehnologijama, uključujući 3u1 filtere koji osiguravaju čist i kvalitetan zrak željene temperature. Osim toga, dolaze s opcijom Wi-Fi povezivanja, što omogućuje upravljanje uređajem na daljinu putem aplikacije na pametnom telefonu, a posebno je korisno u situacijama kada želite da vas dočeka rashlađen prostor ili želite upravljati postavkama bez da trebate ustati s kauča kako biste dosegnuli daljinski upravljač. Uz fleksibilni tajmer, moguće je jednostavno programirati vrijeme kada će klima hladiti, prilagođavajući je dnevnom rasporedu.

Dolaskom po svoj novi omiljeni klima uređaj ne zaboravite iskoristiti stručne savjete i usluge montaže koje pruža PEVEX, kako biste bili sigurni da će vaš novi klima uređaj biti postavljen na najbolji mogući način. Njihova usluga uključuje procjenu najboljeg mjesta za postavljanje klima uređaja u vašem domu, što može značajno utjecati na učinkovitost hlađenja. Provedite ovo ljeto bez straha od vrućina – uz PEVEX-ovu široku ponudu TECRO klima uređaja i korisne savjete njihovog stručnog tima.

Sadržaj donosimo u suradnji s PEVEX-om.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije