ups!

Konobari otkrili najgore stvari koje gosti rade: Jedna ih greška posebno živcira

Ilustracija
Borna Filic/Pixsell
23.07.2023.
u 13:00

Najgori je grijeh gomilanje smeća poput iskorištenih salveta na tanjure.

Posluživanje hrane je fizički zahtjevno jer zahtijeva da osoba bude na nogama dulje vrijeme, noseći pažljivo izbalansirane i teške pladnjeve s hranom. To je i psihološki zahtjevno, jer se moraju nositi sa širokim rasponom gostiju. Dakle, kada izađete jesti, konobari zaslužuju vaše suosjećanje, posebno kada uzmete u obzir da rade na tome da vaše iskustvo učine ugodnim, kako piše LifeHacker. Većina nas to zna pa pokušava pokazati svoju zahvalnost, ali znate li koje stvari najviše živciraju konobare?

Slaganje tanjura: Mnogi od nas pokušavaju biti od pomoći konobaru obavljajući neko osnovno čišćenje za stolom kada je obrok gotov, uključujući slaganje tanjura i pribora za jelo. Ovo se čini kao način da malo olakšamo posao konobarima, ali mnogi konobari bi htjeli da prestanemo, jer tanjure ne slažemo kako treba, što im otežava posao. Najgori je grijeh, međutim, gomilanje smeća poput iskorištenih salveta na tanjure, jer onda konobar mora micati smeće s vaših tanjura ili ga vaditi iz čaša, što je puno teže nego samo počistiti ih sa stola. 

VEZANI ČLANCI: 

Zatrpavanje stola: Jedan od načina na koji će vas konobar obožavati je da napravite mjesta kada dođu noseći nevjerojatan broj tanjura za vaš stol. Ovo posebno vrijedi za stvari koje uopće ne bi trebale biti na stolu, poput vašeg telefona ili dječjeg tableta. Dok će većina poslužitelja rado rasporediti posuđe na vašem stolu kako bi osigurali da je sve pravilno postavljeno, uklanjanje stvari s puta to čini puno lakšim.

Šutnja. Konobari i konobarice su vrijedna ljudska bića, ali i dalje mogu pogriješiti. Jedan od načina da ih natjerate da vas mrze je da šutite kad ste nezadovoljni zbog nečega, pogotovo ako tada date manju napojnica kao pasivno-agresivnu kaznu. Jedna je stvar ako ukažete na pogrešku, a nešto je sasvim drugo kada iscrpljenom konobaru ne date čak ni priliku da ispravi grešku.

Maniri: Reći "molim" i "hvala" može se činiti kao osnovno normalno ponašanje, ali mnogi ljudi to zaborave dok sjede u restoranu. Ideja da je konobar tu da vas posluži i da je za to plaćen ponekad daje ljudima dojam da se ne moraju ponašati po uobičajenim pravilima društva. Postoji neka duboka psihologija koja okružuje društvenu dominaciju koja igra ulogu u ovome, ali to je iluzija. Ljubazan odnos prema konobarima uvelike će doprinijeti boljoj usluzi i ugodnijem iskustvu.

VEZANI ČLANCI: 

Nespremnost i odugovlačenje: Konobarenje je često iscrpljujuće. Vaš konobar ima posla s više stolova, svi sa specifičnim zahtjevima i različitim tempom. Sasvim je u redu postavljati pitanja o jelovniku i trebati vam nekoliko minuta da smislite što ćete naručiti, ali ništa ne izaziva ljutnju  konobara kao stol koji se ne može sabrati i jednostavno naručiti. Najbolji put je da postavljate sažeta pitanja i budete spremni naručiti u prilično pravo vrijeme. Ovo je posebno važno kada je restoran pun.

Promjena konobara: U užurbanom restoranu može biti pomalo frustrirajuće kada vam se čini da vaš konobar nestaje, a vi trebate napuniti kavu ili ste spremni za račun. No zgrabiti bilo kojeg konobara i zamoliti ga da vas posluži je siguran način da iritirate svog konobara. Osim ako nemate ozbiljno lošu uslugu, uključivanje drugih konobara samo stvara zabunu i čini da vaš konobar izgleda loše.

Ne ostavite napojnicu: Nerijetko su plaće konobara tek osnovne, što znači vrlo male pa mnogi ovise o napojnicama. Ako ste u mogućnosti, ostavite napojnicu, to im znači puno.

U restoranu je u pogonu cijeli jedan sustav ljudi koji funkcionira oko vas. Ako ste završili s jelom, a vidite da netko duže čeka na slobodan stol, ustupite svoje mjesto nakon obroka. Pazite na svoju malu djecu koja trčkaraju okolo da nas ne ometaju u poslu ili uzrokuju da nam nešto s tacne padne na pod. Ili na njih. 

Ovo su najpovoljnije europske destinacije za odmor u dvoje - naši susjedi dominiraju ovom listom:

Komentara 12

Avatar Tombstone
Tombstone
16:36 23.07.2023.

Prvo I najvaznije je da je konobar ili posluzitelj tu zbog gosta, a ne obrnuto. Tip ovisi o kvaliteti usluge, sto je za slugu neki put I lose jer ako hrana nije po gostovom ukusu krivo je kuhar, a ne konobar koji u tom slucaju trpi kritike. Njihova mala placa ni u kom slucaju nije gostova krivica, pa se sami trudom I zalaganjem moraju "izboriti" za tip (napojnicu) koji po meni osobno ne bi smio imati veze s cijenom narucenog. Uzmimo sankera koji utoci npr bourbon I francuski cognac. Bourbon Kosta $5 za casu, fr. cognac $800. Konobar treba otprilike jednako vremena za utociti oba pica, no s nekim prosjekom od 20% cijene za tip on ocekuje $1 za bourbon, no $160 za cognac. Suludo, ne?

Avatar suludih10
suludih10
13:51 23.07.2023.

Uf, kako bi bilo zanimljivo kad bi se dalo čitati što goste smeta na konobarima!

BA
BartolomejIV
13:22 23.07.2023.

Zbog nedostatka konobara najpametnije bi bilo da se gosti sami poslužuju. bilo bi jeftinije sa oznakom samoposluživanje sa popustom od 10 % .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije