Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
velika pogreška

Koristila proizvode za njegu kože i spalila ju pa se oglasio i liječnik: 'Pazite na rok trajanja!'

TikTok
10.06.2024.
u 16:30

Žena je objavila nekoliko videozapisa koji pokazuju ljudima infekciju koju je dobila nakon korištenja tretmana protiv akni i tamnih mrlja na licu kojima je istekao rok trajanja.

Uvijek biste trebali provjeriti datum isteka na svojim proizvodima - lekciju koju je jedna žena naučila na teži način. Naime, jedan liječnik na TikToku podijelio je slikovite rezultate korištenja proizvoda za njegu kože kojima više nisu valjani, prikazujući ženu koja je teško opekla kožu nakon što je dobila bakterijsku infekciju, piše NY Post.

Certificirani plastični kirurg dr. Anthony Youn, koji se na TikToku naziva @DoctorYoun, skrenuo je pozornost na stanje žene koja se na TikToku naziva @BeastEater. Žena je objavila nekoliko videozapisa koji pokazuju ljudima infekciju koju je dobila nakon korištenja tretmana protiv akni i tamnih mrlja na licu kojima je istekao rok trajanja.

VEZANI ČLANCI:

Dr. Youn ponovno je postavio videozapise te žene prije nekoliko dana kao upozorenje za svojih više od 8 milijuna pratitelja. Rekao je da ju je nakon stavljanja proizvoda kojem je istekao rok trajanja koža "počela peći, pa je sve isprala i nakon toga naparila lice". "Kao što vidite, razvila je ozbiljno djelomično zadebljanje kože, pa čak i ogromnu opeklinu", rekao je dok je pokazivao kožu između njezinih očiju.

Čekala je četiri dana prije nego što je otišla u bolnicu gdje su joj liječnici dijagnosticirali bakterijsku infekciju koja joj je mogla ući u krvotok, objasnio je dr. Youn. Srećom, potpuno se izliječila od infekcije, no dr. Youn je dao savjet: "Molimo vas da ne nanosite na lice proizvode kojima je istekao rok trajanja."

@doctoryoun Why you shouldn’t apply expired skin care products on your face! #skincare video credit: @BeastEater ♬ what was I made for? - Instrumental - Wheeler

U komentarima na video, dr. Youn je objasnio zašto proizvodi kojima je istekao rok trajanja mogu izazvati ovakvu reakciju. "Kad proizvodima istekne rok trajanja, njihov kemijski sastav se može promijeniti i mogu akumulirati rast bakterija, oboje može pridonijeti ovakvoj reakciji", rekao je. Nekoliko komentatora ispod njegove objave zahvalilo mu je na savjetu, te su tvrdili da se boje da u svojim ladicama imaju proizvode kojima je istekao rok trajanja. “Neki proizvodi nemaju rok trajanja. Postoje neki proizvodi koje jedva koristim pa kako da znam kada prestati koristiti taj proizvod?", upitala je jedna osoba.3

"Neke moje maske za lice stare su godinama, bojim se", dodao je netko drugi. "Sjajan video doktore. Nikada ovo ne bih pomislila. Pretpostavila bih da će proizvodi za njegu kože kojoj je istekao rok trajanja samo izgubiti učinkovitost. Hvala na objavi", zahvalila je treća korisnica.

GALERIJA: Stavljate li dovoljno kreme za sunčanje na svoje tijelo? Evo koliko zaista trebate! 

1/15

No, dr. Youn nije jedini medicinski stručnjak koji upozorava na korištenje proizvoda kojima je istekao rok trajanja. "Najveći rizici korištenja proizvoda za njegu kože kojima je istekao rok trajanja uključuju gubitak učinkovitosti i iritaciju zbog degradirajućih sastojaka", rekla je za Business Insider dr. Ivy Lee, certificirana dermatologinja iz Los Angelesa. Klinika Mayo također je upozorila protiv korištenja proizvoda za kožu kojima je istekao rok trajanja, kao i kozmetike i rekla da je uobičajena zabluda da je šminka kojoj je istekao rok trajanja sigurna za korištenje.

"Rizici su povezani s uporabom šminke kojoj je istekao rok trajanja, uključujući začepljene pore i rast bakterija. Važno je voditi računa o tome koliko je dugo vaša šminka bila u skladištu kako biste mogli izbjeći ove potencijalne opasnosti po zdravlje," stoji na njihovoj web stranici. "Vaša koža može reagirati na sastojke proizvoda ako im je istekao rok trajanja. To može dovesti do crvenila ili iritacije. Ako bakterije dospiju u otvoreni spremnik ili na četku, mogu se brzo razmnožiti i uzrokovati prištiće ili druge infekcije,” nastavili su.

Dermatolozi tvrde da položaj spavanja i jastučnica mogu uzrokovati bore na licu: Evo zašto se to događa! 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije