Molekule iz krumpira mogle bi spriječiti štetno djelovanje bakterija koje žive u želucu i uzrokuju čir na želucu ili žgaravicu. No za razliku od antibiotika, bakterije ne mogu razviti otpornost na \"krumpirov sok\", a on ne uzrokuje ni nikakve nuspojave. Znanstvenici se nadaju da će se \"sok\" uskoro korisiti kao dodatak svakodnevnoj prehrani.
Postupak za izdvajanje molekule patentiran je s nadom da bi jednog dana mogao biti prodan kao dodatak sličan probioticima u jogurtu.
- Naša znanstvenica na nedjeljnom je ručku čula da je baka koristila krumpir za liječenje čira želuca. Nakon toga je otišla i kupila vrećicu krumpira i počela ih testirati u laboratoriju - kazao je mikrobiolog Ian Roberts, te dodao:
- Kada sam prvi put čuo za ideju moram priznati da sam bio malo skeptičan. No, istovremeno nisam bio iznenađen - puno biljnih proizvoda ima vrlo zanimljive spojeve, a mi ih samo trebamo pronaći - objasnio je.
Isprobala bih ali niste opisali kako.........