Cijeli dan lutao sam otokom tražeći restoran u kojem ću moći pojesti poznatu cresku janjetinu ispod peke. U jednom restoranu su mi rekli da je trebam naručiti dan prije, i to za najmanje osam osoba.
Bio sam tužan i pomalo razočaran kada su mi umjesto toga na svakom koraku nudili odojka s ražnja. Na plus 30 i nešto takav ručak nisam smatrao najpametnijim izborom. I onda sam, na preporuku jednog prijatelja, pogodio u sridu.
Restoran Bukaleta u Loznatima, svega nekoliko kilometara od grada, najbolje je što Cres gastronomski nudi. Ambijent je seoski, a atmosfera u njemu baš onakva kakva i treba biti. Jednostavna i oslonjena na umijeće kuhanja tradicionalnih jela.
Drvo i karirani stolnjaci, domaće vino i onda ono zbog čega se isplatilo lutati. Domaći vreli kruh, janjetina ispod peke, domaće povrće i luk, malo krumpira.
Gospodo, kapa do poda, ne pamtim kada sam tako dobro jeo za 200 kuna.