vrlo jednostavno

Liječnik otkrio trik kako da zaustavite štucanje: To voće sigurno imate u kući

Shutterstock
23.09.2024.
u 08:00

Liječnik je trik otkrio na TikToku, a mnogi su mu u komentarima zahvalili te su dali i neke svoje prijedloge

Štucanje može biti naporno iskustvo, osobito ako ga ne možete zaustaviti. No, prema jednom liječniku koji je svoju preporuku objavio na TikTok, moguće je da u prestanku štucanja mogu pomoći određene vrste voća, piše Fox News.

Dr. Jeremy London, kardiokirurg sa sjedištem u američkoj saveznoj državi Georgiji, putem svog profila na društvenim mrežama često raspravlja o temama vezanim uz zdravlje, a sada je otkrio trik kako da prestanete štucati. "Nakapajte sok od limuna ili limete u zadnji dio grla. To će štucanje zaustaviti gotovo odmah", objasnio je u videu.

@drjeremylondon A simple and effective way to stop the hiccups #doctor #hiccup #surgeon #medstudent ##lifehacks##fyp ♬ original sound - Dr. Jeremy London, MD


Liječnik, koji na TikToku ima gotovo 400 tisuća pratitelja, rekao je da nije poznato zašto je sok od agruma učinkovit, no ponudio je neke moguće razloge. "Prvi bi mogao biti stimulacija živca vagusa, koji se proteže od mozga do ispod dijafragme. Konzumacija soka od limuna ili limete može 'resetirati' senzorski ulaz iz dijafragme i zaustaviti štucanje", rekao je London.

Ovaj bi trik mogao bi djelovati i aktiviranjem mišića u stražnjem dijelu grla ili jednjaka, a mogući treći razlog je nagla promjena tona u stražnjem dijelu grla. S druge strane, moguće je da je sok djeluje kao placebo, odnosno kao obična distrakcija sa štucanja. 

VEZANI ČLANCI:

Korisnici TikToka su u komentarima zahvalili doktoru na njegovim savjetima, a dali su i neke svoje prijedloge. "Moj nastavnik naučio nas je da držimo nos i zatvorimo uši dok pijemo vodu", "Cijeli život sam tražio ovu informaciju", samo su neki od komentara.

Prema klinici Cleveland, štucanje se definira kao "ponovljeni grčevi dijafragme upareni sa zvukom 'hic' zbog zatvaranja glasnica".  Stanje se obično javlja kada nešto "iritira živce", što uzrokuje kontrakciju dijafragme. Postoje i različite vrste štucanja, prolazno je najčešće, a traje nekoliko sekundi ili minuta.

Štucanje je često uzrokovano jedenjem začinjene hrane, pijenjem gaziranih pića, gutanjem previše zraka, pušenjem duhana ili kanabisa i pijenjem alkoholnih pića,. Neki potencijalni "lijekovi" za štucanje su zadržavanje daha, pijuckanje hladne vode, pritiskanje očiju, povlačenje jezika, zagrizanje limuna, disanje u papirnatu vrećicu i gutanje žlice šećera.

Ljudima se savjetuje da potraže liječničku pomoć ako štucanje traje satima, ako se često ponavlja ili ometa osnovne funkcije, rekao je dr. Mark Loafman, certificirani obiteljski liječnik iz Cook County Healtha u Chicagu.

Nekoliko jednostavnih načina kako cijelu kuću možete očistiti samo s - limunom

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije