Švedski znanstvenici u desetgodišnjoj studiji otkrili su da konzumacija mliječnih proizvoda sa smanjenim udjelom masnoća smanjuje opasnost od moždanog udara. To objašnjavaju povećanom razinom kalcija i vitamina D.
Istraživanje je provedeno na 75 tisuća osoba starosti od 45 do 83 godine, prilikom čega su ispitivane njihove prehrambene navike.
Rezultati su otkrili da oni koji su jeli u prosjeku četiri porcije nemasnih mliječnih proizvoda dnevno imali 12 posto manji rizik od moždanog udara nego ljudi koji konzumiraju mnogo masnoće iz mliječnih namirnica.
Iako studija nije mogla potvrditi razloge zašto su malomasni mliječni proizvodi povezani s nižim rizikom od moždanog udara, istraživači nagađaju da kalcij, kalij, magnezij i vitamin D, koji se nalaze u toj hrani, štite kardiovaskularni sustav.
− Niskomasni mliječni proizvodi smanjuju krvni tlak, a visoki krvni tlak snažan je faktor rizika za moždani udar − kazala je Susanna Larsson iz Nacionalnog instituta u Stockholmu.
Dakle, ako konzumirate više masnoća nego što vam je potrebno u jednom danu, bez obzira kojeg su podrijetla, možete povećati rizik za aterosklerozu, a time i rizik za moždani udar.