Manuka med jedan je od najsnažnijih prirodnih antibiotika. Proizvode ga pčele koje oprašuju grmove manuke na Novom Zelandu. Djelovanje ovog meda na zdravlje kreće se od ozdravljenja grla od upala i uravnoteživanja probave do liječenja infekcija u grlu i gingivitisa.
Od ostalih vrsta meda ga izdvaja njegov nevjerojatan nutritivni profil. Sirovi med već je poznat po tome što je bogat izvor aminokiselina, B vitamina, kalcija, bakra, željeza, magnezija, mangana, fosfora, kalija, natrija i cinka. No manuka med je više od običnog sirovog meda.
Cijeli članak pročitajte na portalu Kreni Zdravo.
Med je smjesa dva šećera i ništa više,istina je da je Australijski,Novozelandski i med s Nove Gvineje najbolji ali samo zato što ne sadrži antibiotike i kemiju kao iz drugih zemalja,predsjednik pčelarskog saveza Hrvatske kaže na HRT:Da nema antibiotika ne bi bilo ni pčela.Svaki med kod nas ima oznaku bio a Hrvatske šume špricaju cijeli Gorski Kotar i ostala područja,poljoprivrednici tretiraju nasade,gdje to onda pčele imaju bio pašu?