PROMO

Medun Fest i otvorenje Povijesnog parka Gorica

Medun Fest i otvorenje Povijesnog parka Gorica
Foto: Općina Fužine
1/20
02.09.2024.
u 14:24

Spoj prirode, kulture i gastronomije u općini Fužine

Općina Fužine, naša poznata gorska rivijera, bit će neodoljiva rujanska pozornica jer se održava najslađi festival posvećen šumskom medunu, goranskom superfoodu i otvara revitalizirani Povijesni park Gorica s atraktivnim kulturnim sadržajem.

Medun Fest – najslađi festival Gorskog kotara

Subota, 7. i nedjelja, 8. rujna posvećeni su šumskom medunu, nutritivno vrijednom i najslađem promotoru Gorskog kotara. Peto izdanje Medun Festa, jedinstvene gastro manifestacije koja je postala prepoznatljiva platforma za promociju šumskog meduna i ove godine posjetiteljima osigurava iznimno bogat i atraktivan program.

Foto: Općina Fužine

Festival započinje u subotu, 7. rujna, obiteljskim planinarenjem kroz prekrasne krajolike Liča i Fužina. Uz piće dobrodošlice i medeni zalogaj, sudionici će se provozati turističkim vlakom do Fužina te uživati u šetnji uz jezero Bajer i blagom usponu do Preradovićevog vrha s kojeg se pruža spektakularan pogled na okolne planine. Cjelodnevni program u centru Liča obuhvaća raznolika događanja, od razgledavanja Etnografske zbirke do tematskih radionica, obiteljske medene biciklijade i raznovrsnih zabavnih aktivnosti. Posebno valja istaknuti iznimno interesantno predavanje Korada Korlevića, poznatog hrvatskog astronoma svjetskog glasa, na temu "Klimatske promjene - Gorski kotar", o važnosti šumske zajednice i pčelarstva za očuvanje okoliša.

Foto: Općina Fužine

Ne propušta se ni slasni cooking show Kasandre Draganić, vlasnice portala Vilicom kroz Hrvatsku, i chefa Damira Permana, koji će pripremati specijalitete s medunom. Posjetitelji će moći uživati u domaćim proizvodima, sladoledu i koktelima od meduna, kao i u kreativnim radionicama za djecu. Inače, prvi sladoled od meduna osmislio je poznati hrvatski chef Dino Galvagno, u suradnji s Markom Stojevićem, poznatim slastičarom. Gostovanje Josipe Kujundžić iz Novske, fizioterapeutkinje i apiterapeutkinje, koja već pet godina prezentira stručnu javnosti temu primjera dobre prakse u segmentima apiterapije, apiturizma i apinhalacija. Subotnji program upotpunjuju tradicijske goranske igre poput bacanja kamena s ramena, bacanje potkove i natjecanja u potezanju konopa, a glazbeno će događanje upotpuniti nastupi Zbora Vrelo, grupe Žažara Bend i KUD-a Delnice. Vesela i zdrava atmosfera dodatno će se začiniti Fun zonom za djecu s napuhancima i vožnjom turističkim vlakićem, dok će se proglašenje pobjednika natjecanja za najljepšu okućnicu, vrt ili balkon održati u večernjim satima.

Za sve posjetitelje iz Rijeke osiguran je Medeni vlak koji kreće s glavnog željezničkog kolodvora u Rijeci u subotu u 15:30, a dolazak u Lič je u 16:18 sati. Povratak iz Liča bit će u subotu u 20:45 sati. Karte se mogu osigurati na glavnom željezničkom kolodvoru Rijeka u uredovno vrijeme. Vlak putuje direktno i ne staje na drugim kolodvorima.

Foto: Općina Fužine

Nedjelja: degustacije i otvorenje Povijesnog parka Gorica uz koncert Sandre Bagarić

Nedjelja, 8. rujna, donosi još jednu posebnost festivala – Medun Walk & Taste, vođenu degustacijsku turu „Okusi medun“. Posjetitelji će imati priliku kušati razne pčelinje proizvode, obići lokalne OPG-ove i uživati u vožnji oko jezera Bajer uz stručno vođenje, prezentacije o medunu te degustaciju pčelinjih proizvoda OPG-a Milošević na jezeru Lepenica, kao i posjet OPG-a Zanoškar uz degustaciju. Uz gastro izlet bit će organizirana i medena obiteljska biciklijada.

Vrhunac dana je svečano otvorenje revitaliziranog Povijesnog parka Gorica s početkom u 19 sati, mjesta koje će pružati utočište za kulturne manifestacije, rekreaciju i druženja u intimnijem okruženju. Park Gorica nosi veliku povijesnu i kulturnu vrijednost za lokalnu zajednicu, a njegovo otvorenje predstavlja važan korak u očuvanju i oživljavanju tradicije Fužina.

Foto: Općina Fužine

„Cilj nam je bio revitalizirati Povijesni park Gorica kako bismo obogatili sadržaje za našu lokalnu zajednicu i posjetitelje općine Fužine. Ovaj projekt predstavlja samo početak naših napora da kontinuirano ulažemo u očuvanje i daljnje obogaćivanje ovog značajnog lokaliteta,“ izjavio je David Bregovac, načelnik Općine Fužine. Osim što će služiti kao lokacija za buduće kulturne događaje, park će svojim uređenim prostorom privlačiti posjetitelje u potrazi za mirom, rekreacijom i uživanjem u prirodi. Svečano otvorenje Povijesnog parka Gorica glazbeno će obogatiti koncert poznate hrvatske operne pjevačice Sandre Bagarić te obitelji Tuhtan i zbora Vrelo, pružajući savršeni završetak vikenda prepunog doživljaja.

Foto: Općina Fužine

Smotra puhačkih orkestara: kulturna baština općine Fužine

Uz Medun Fest, 31. kolovoza održat će se i tradicionalna Smotra puhačkih orkestara na ljetnoj pozornici u Fužinama od 17 sati. Ovaj događaj dodatno naglašava bogatu kulturnu scenu Gorskog kotara, okupljajući glazbenike i ljubitelje glazbe u proslavi tradicije i umjetnosti.

Medun Fest i otvorenje Povijesnog parka Gorica pozivaju posjetitelje na vikend ispunjen zabavom, učenjem i gastronomskim užicima, naglašavajući važnost očuvanja prirodne i kulturne baštine Gorskog kotara. Ne propustite priliku da postanete dio ove jedinstvene priče! Više informacija o događanjima i turističkim sadržajima općine Fužine, neodoljive gorske rivijere potražite na potražite na Facebook stranici Tourist info Fužine i Instagram pageu, a program 5. Medun festa potražite na linku.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije