rak vreba...

Mesne prerađevine vode smrti jednoj od 30 smrti...

kobasice
Goran Jakuš/PIXSELL
08.03.2013.
u 11:00

Ljudi koji su učestalo jeli meso i njegove prerađevine imali su od 40 do 70 posto veći rizik od prijevremene smrti.

Studija koja se protegnula na deset europskih zemalja i uključila više od 450.000 ljudi otkrila je da se redoviti unos suhomesnatih proizvoda i mesnih prerađevina može \"okriviti\" za svaku 30-u smrt. Tijekom više godina umrlo je 26.344 ispitanika. Oni koji su jeli meso u većim količinama imali su od 40 do 70 posto veći rizik od prijevremene smrti.

Ni meso u \"čistom\" obliku nije zdravo zbog kancergenih spojeva koji nastaju termičkom obradom, ali ni zbog zasićenih masnoća koje sadržavaju. Zamislite onda samo što sve sadrže raznorazne paštete, salame, hrenovke i kobasice - od kolesterola do nitrita i nitrata, mnogo soli, konzervansa, te životinjskih iznutrica, kosti i ostataka kože. 

Upravo stoga se ne preporučuje konzumacija više do 20 grama takvog mesa. Nitrati i nitriti, već je dokazano, pomažu razvoju raka želuca i ostalih karcinoma.

Bijelo meso, pa čak i njegova povećana konzumacija, poput piletine i puretine, nije povezana s većim rizikom od srčanih bolesti i raka, piše Daily Mail.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?