Studija koja se protegnula na deset europskih zemalja i uključila više od 450.000 ljudi otkrila je da se redoviti unos suhomesnatih proizvoda i mesnih prerađevina može \"okriviti\" za svaku 30-u smrt. Tijekom više godina umrlo je 26.344 ispitanika. Oni koji su jeli meso u većim količinama imali su od 40 do 70 posto veći rizik od prijevremene smrti.
Ni meso u \"čistom\" obliku nije zdravo zbog kancergenih spojeva koji nastaju termičkom obradom, ali ni zbog zasićenih masnoća koje sadržavaju. Zamislite onda samo što sve sadrže raznorazne paštete, salame, hrenovke i kobasice - od kolesterola do nitrita i nitrata, mnogo soli, konzervansa, te životinjskih iznutrica, kosti i ostataka kože.
Upravo stoga se ne preporučuje konzumacija više do 20 grama takvog mesa. Nitrati i nitriti, već je dokazano, pomažu razvoju raka želuca i ostalih karcinoma.
Bijelo meso, pa čak i njegova povećana konzumacija, poput piletine i puretine, nije povezana s većim rizikom od srčanih bolesti i raka, piše Daily Mail.