Michael Phelps, najveći plivač svih vremena, na dan pojede 12.000
kalorija, šokantna je informacija koja je Jona Henleyja,
novinara britanskoga Guardiana, potaknula da barem jedan dan
pokuša svladati “pobjednički” meni.
“Čovjek riba”, koji na tjedan prepliva i do 46
kilometara te satima vježba izvan bazena, tijekom dana u svoje tijelo
unese najviše jaja i tjestenine u svim oblicima.
Majoneza, maslinovo ulje, peciva i tone mliječnih proizvoda samo su
djelić ponude raspoređene u tri glavna obroka, nakon čega
još 1000 kcal unese kao energetske napitke. Zanemari li se
činjenica da je Michael visok 190 centimetara i težak 96 kilograma, s
rasponom ruku od gotovo dva metra, Henley je želio vidjeti kako je to
hraniti se kao najtrofejniji plivač svijeta.
– Phelps želi održati svoju težinu. Da ja jedem kao on, bojao
bih se da ne potonem – s grozom promatra Jon hranom krcat
stol.
Planine hrane
Za doručak tri golema sendviča od pečenih jaja, luka, maslaca, salate,
rajčica i majoneza, velika zdjela kaše, omlet od pet jaja s
peršinom, tri komada pohana kruha obilno posuta
šećerom i tri palačinke s komadićima čokolade te dvije
velike šalice kave. U obroku “za dobro
jutro” Henley je dospio do pola sendviča i pola omleta, nakon
čega je zbog mučnine odustao.
– Bio sam nadut, osjećao sam se mučno i užasno –
objašnjava Jon. Nakon kratka predaha okuražio se
kušati ručak. Popodnevna gozba uključivala je pola kilograma
tjestenine s umakom od rajčica, dva sendviča sa šunkom,
sirom, salatom, rajčicom i majonezom i četiri boce energetskog napitka
za sportaše.
Nekoliko vilica tjestenine bilo je Jonov domet, a nakon toga je
kapitulirao. Na ručak je došlo i šest njegovih
kolega, koji, također, nisu uspjeli smanjiti planinu hrane. Za večeru
Phelps smaže još pola kilograma tjestenine, veliku
“margaritu” i još četiri boce
“magične” tekućine. Sportaševo
natrpavanje Janice Thompson, šefica odjela nutricionizma na
bristolskome sveučilištu, nazvala je znanstvenom fantastikom.
– Nema šanse da pojedeš sve
što i on, to nije normalan sportaš. Takvu
prehranu ne bih preporučila ni fit ozbiljnim sportašima koji
trče deset kilometara – komentirala je nutricionistica.
Tijelo kao stroj
– To svakako nije zdravo ako govorimo o običnim ljudima
kojima je potrebno do tri tisuće kalorija na dan, no, ako govorimo o
Michaelu Phelpsu, moramo uzeti u obzir svu energiju koju on
troši. Ipak, od osam do deset tisuća kalorija bila bi puno
zdravija varijanta – kaže i nutricionist Branimir
Dolibašić, voditelj prehrambenog savjetovališta u
zagrebačkom centru Medikor. S njegovim tvrdnjama slaže se i Dragan
Milanović, stručnjak za teoriju treninga.
– Ne želim ulaziti u nutricionističku djelatnost, ali s moga
je stajališta visokokalorična prehrana za ovakva dostignuća
opravdana. Jasno je da sportaši poput Michalea Phelpsa
moraju unositi puno jer se na putu do vrhunskih rezultata jako
troše. Vjerujem, stoga, da je tih 12.000 kalorija dobro
izbalansirano prema načelima zdrave prehrane i pravilna unosa minerala,
vitamina, proteina, masti i ostalih potrebnih sastojaka, koje on na
treninzima potroši – kaže Milanović osvrćući se na
prehrambene navike osvajača jedanaest olimpijskih medalja.
Na svakodnevnim treninzima Phelpsovo tijelo sagori oko 5000 kalorija
unesenih brdom ugljikohidrata i proteina, no što je s
preostalih sedam tisuća?
– Za razliku od ostatka svijeta on to sebi sada može
priuštiti. Iza njega ostaju zlatni tragovi, ali mu se
organizam ubrzano troši pa poput svakog motora koji puno
radi, svakodnevno povećava rizik od “kvarova”.
Vrijednosti u njegovu tijelu i do pet su puta veće od normalnih
vrijednosti, što bi ga kasnije moglo
“stići” – predviđa Dolibašić.
– Michael to zasigurno sve potroši! On je vrhunski
sportaš koji trenira i do šest sati na dan, a to
ne bi mogao da ne unosi kalorije koje ga izgrađuju – tvrdi
Milanović te dodaje i recept.
– Ekstremna prehrana gorivo je za ekstremne treninge i
savršen recept za postizanje vrhunskih rezultata!
Blanka uživa u makrobiotičkoj hrani, ali voli i kvalitetno meso
Blanka Vlašić puno pozornosti posvećuje prehrani. Gotovo koliko i treninzima. Uostalom, Joško Vlašić, njezin otac i trener, napisao je u svojoj knjizi kako je prehrana vrlo važna u stvaranju svjetske prvakinje. – Blanka voli istraživati hranu. Voli mediteransku i japansku kuhinju, uživa u makrobiotičkoj hrani, ali jede i kvalitetno meso u određenim količinama. Ona uživa dok jede i nikada ne jede prvo što joj dođe pod ruku – kaže Joško Vlašić. U Osaki je puno jela japansku hranu i sigurno je to utjecalo na to da bude u najboljoj formi kada je trebalo. A svi znamo da je tamo osvojila zlatnu medalju. – Obožavam suši. U Valenciji, na Svjetskom dvoranskom prvenstvu, oduševila sam se kada sam odmah iza hotela opazila japanski restoran. Kada dođem u Zagreb, obavezno odem u japanski restoran na suši – istaknula je Blanka. Kod kuće često i sama kuha. – Koliko vodim računa o tome što jedem, vidi se i po mojoj kilaži, koju održavam i trenutačno sam s njom jako zadovoljna – rekla nam je Blanka, koja će u Pekingu sigurno pronaći hranu koja joj odgovara. Jer, trebat će joj snage na putu do osvajanja olimpijskoga zlata.