PROMO

Mirisi pečenog kestenja na Kestenijadi u Hrvatskoj Kostajnici

Antun i Ivan Pavičić/TZG Hrvatske Kostajnice (1)
Foto: Antun i Ivan Pavičić/TZG Hrvatske Kostajnice
1/26
PR
Autor
PR članak
04.10.2013.
u 14:00

Prepoznatljivi je brend Hrvatske Kostajnice najljepša i najznačajnija manifestacija - Kestenijada, listopadska fešta berbe kestena

Hrvatska Kostajnica nalazi se u jugoistočnom dijelu središnje Hrvatske, u Sisačko-moslavačkoj županiji, na samoj granici s Bosnom i Hercegovinom. Okružena je bogatim šumama kestena, odnosno "kostanja", što je arhaični naziv za kesten, po kojem je dobila ime. Njezin smještaj i daljnji razvoj odredili su rijeka Una, uz čiju se lijevu obalu smjestila te brda Djed i Balj, koji je sa sjevera i juga natkriljuju i štite. S vrha brda Djed, koje je proglašeno Park šumom, pruža se veličanstven pogled na grad i unsku dolinu.

Okolicu grada možete upoznati i vozeći se 20-ak km dugom biciklističkom stazom. U Hrvatskoj Kostajnici valja posjetiti obnovljeni Stari grad, koji je smješten na otoku rijeke Une. Stari grad spominje se još 1240. godine, a utvrđuje se u 15. st. Lijepo je prošetati se povijesnim dijelom Hrvatske Kostajnice te razgledati zanimljiva zdanja poput zgrade hotela Central.

Velike mogućnosti za razvoj turizma ovom biseru hrvatskog Pounja daju ljepota krajolika, netaknuta priroda, bogatstvo vodom, ribom i divljači te vrijedna kulturno-povijesna baština kao i zanimljiva događanja kroz cijelu godinu. Uz Fašnik, Kobasijadu, Likovnu koloniju, smotru folklora i ljetna događanja uz rijeku Unu, najljepša i najznačajnija je Kestenijada, listopadska fešta berbe kestena, prepoznatljivi brend Hrvatske Kostajnice.

Ovogodišnja Kestenijada u Hrvatskoj Kostajnici traje od petka, 4. do nedjelje, 6. listopada, pa se pozivaju svi da posjete taj mali pounjski grad i dobro se zabave uz raznolik i zanimljiv program. U petak uvečer, 4. listopada je otvorenje Kestenijade, a u subotu i nedjelju iz Zagreba oko 8 sati kreće i posebni vlak "Kesten-cug" kojeg na odredištu svirkom dočekuje glazba kostajničkog DVD-a, turistički tramvaj i autobusi za prijevoz do centra događanja.

Šetnje kestenovim šumama, mirisi pečenog kestenja, slasni kolači, pjesma, ples, izložbe, sportska nadmetanja i još mnoge druge  zanimljivosti, a nadasve nasmijani i veseli domaćini očekuje sve one koji dolaze na Kestenijadu u Hrvatsku Kostajnicu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?