Mochi su mali, okrugli kolačići napravljeni od ljepljive riže, poznati po svojoj gumastoj teksturi i popularni diljem Azije, ali uživaju i veliku popularnost u Europi. Ovi kolačići dolaze u različitim varijantama, a najpoznatiji je daifuku – mochi punjen različitim nadjevima poput tradicionalne paste od graha, crnog sezama, kikirikija ili čak sladoleda. Kako bi izgledali atraktivnije, često se obojaju jestivim bojama, piše punkufer.hr.
Budući da je tijesto od rižinog brašna neutralnog okusa, mochi se također servira uz slana jela, najčešće u juhama ili kao grickalica. Priprema mochija zahtijeva dugotrajan proces mljevenja kuhane riže, obično mochigome sorte, dok ne postane gusta, homogena masa koja se zatim oblikuje u male loptice.
VEZANI ČLANCI:
Iako mochi potječe iz Kine, stoljećima se povezuje s Japanom, gdje je bio privilegija bogataša u razdoblju Yayoi. Tijekom Heian razdoblja, smatralo se da donosi sreću i zdravlje, pa je često poslužen na vjerskim svečanostima.
Međutim, omiljeni slatkiš također može biti opasan zbog svoje ljepljive teksture. Tijekom novogodišnjih proslava u Aziji, mochi je uzrokovao gušenje i smrt, osobito kod starijih ljudi i djece. Japanski mediji izvještavaju da većina slučajeva gušenja uključuje osobe starije od 65 godina, a svake godine ovi kolačići odnose živote. No, ako odlučite probati mochi, koji se može pronaći i u našim trgovinama, jedite ga pažljivo i temeljito žvačite kako biste izbjegli moguće nezgode.
Stručnjaci za sigurnost hrane kažu da su ovo najčešće pogreške koje ljudi rade u kuhinji: