Bilo da se poslužuje u klipu, u salati, kao kokice ili umiješan u umak, kukuruz će se zasigurno naći u mnogim jelima tijekom ove ljetne sezone. Ali što se događa s vašim tijelom kada jedete kukuruz i postoje li negativne nuspojave povezane s ovim popularnim povrćem?
Kukuruz sadrži vitamine, minerale i biljne spojeve, od kojih neki mogu pridonijeti vašoj preporučenoj dnevnoj vrijednosti mikronutrijenata. Evo što trebate znati o tome što se događa vašem tijelu kada jedete kukuruz, piše Best Life.
VEZANI ČLANCI:
Dobit ćete poticaj važnih minerala: Uz svaki zalogaj dobit ćete i dodatnu količinu minerala. Na primjer, žuti kukuruz osigurava kalij, mineral za koji se zna da pomaže u snižavanju krvnog tlaka, održava jake kosti i sprečava bubrežne kamence.
Konzumirat ćete korisne antioksidanse: Sve voće i povrće sadrži biljne spojeve od kojih su mnogi pigmenti koji daju boju za proizvodnju, a također mogu učiniti čuda za vaše zdravlje. Dva uobičajena spoja koja se nalaze u kukuruzu, poznata kao lutein i zeaksantin, daju žutom kukuruzu njegovu bogatu boju, a ključni su za zdravlje vaših očiju i vida. Prema izvješću objavljenom u Nutrientsu, ova dva spoja su glavni pigmenti koji se nalaze u vašoj mrežnici i neophodni su za zaštitu vaših očiju od plave svjetlosti. Ne samo da štite od oštećenja plavim svjetlom, već je otkriveno da pomažu kod problema povezanih sa starenjem poput katarakte i makularne degeneracije. Stoga, ovo ljeto učinite uslugu svojim očima i svakako uživajte u pečenom kukuruzu na sljedećem roštilju.
Kukuruz, posebice kokice, mogu vam pomoći da duže ostanete siti: Ako vam je potreban zdravi međuobrok koji vas može snaći do sljedećeg obroka, uvijek možete pokušati uživati u kokicama. Bogate vlaknima i s malo kalorija, kokice su mnogima omiljeni međuobrok svih vremena. Kokice, posebno domaće ili kuhane u mikrovalnoj, niskokalorična su grickalica bogata hranjivim tvarima za koju se pokazalo da vas duže drži sitima. Srećom, istraživanja također podržavaju kokice kao zdrav međuobrok. Prema časopisu Antioxidants, kokice još uvijek sadrže biljne spojeve i korisne antioksidanse koji se nalaze u cijelom kukuruzu.
VEZANI ČLANCI:
Kukuruz sadrži više vitamina B: Kukuruz je bogat vitaminom B6 i vitaminom B9 – dva glavna vitamina koji igraju ulogu u energetskom metabolizmu i drugim važnim funkcijama u tijelu. Također sadrži druge vitamine B skupine u manjim količinama, poput pantotenske kiseline (vitamin B5). Prema klinici Cleveland, postoji osam vitamina B koji pomažu vašem tijelu pretvoriti ugljikohidrate u gorivo (ili energiju). Konkretno, poznato je da B9 (također poznat kao folat) pomaže kod zdrave jetre, kože i kose, dok također pomaže u održavanju vašeg živčanog sustava na zdravoj razini funkcioniranja. Vitamin B6, s druge strane, jedan je od vitamina B koji je poznat po tome što pomaže u kognitivnoj funkciji.
Kukuruz vam također može dati korisnu dozu niacina, također poznatog kao vitamin B3. Ovaj vitamin B povezan je sa stvarima kao što su zdrava koža, bolja probava i zdravlje probavnog sustava. Preporučuje se da prosječna odrasla osoba unese oko 16 miligrama niacina dnevno, a jedan klip kukuruza daje otprilike 2,5 miligrama, što je skroman način dodavanja dnevnoj vrijednosti. Definitivno nećete zadovoljiti svoju dnevnu preporučenu vrijednost ovih vitamina B samo jednom porcijom kukuruza, ali lijepo je znati da vam žvakanje klipa kukuruza ovog ljeta može pomoći da se tome približite.
Pun zdravstvenih prednosti: Evo za što je sve dobar – češnjak!
Eto, sad kad smo saznali da kukuruz lijeci sve bolesti svih organa, lijecnici nam vise niti ne trebaju, sve ih treba u DE poslati, oni tamo jos nisu saznali za svemoguci kukuruz!