Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Astmol

Možete li vjerovati da se astma nekada liječila pušenjem cigareta?

Facebook
05.11.2018.
u 08:00

U 19. stoljeću astma se liječila pomoću cigareta, a mogle su se kupiti u ljekarnama

One nisu sadržavale nikotin, već mješavinu biljaka koje su izazivale širenje plućnih kanala i olakšavale disanje. Fotografiju kutije jednih takvih, nedavno je u Facebook grupi Retroteka, objavio korisnik, pa napisao kako su ove iz doba Kraljevine SHS. 

Foto: Facebook/ Naš potok

Međutim, ove su cigarete sadržavale neke psihoaktivne tvari, pa je od njih lupalo srce, mogle su izazvati i mučninu, suha usta, pa čak i halucinacije. 

Udisanje dima radi liječenja simptoma astme potječe još iz drevne medicine, jer se vjerovalo da je astma posljedica hladnoće, pa je zato najbolje ugrijati pluća kako bi se "izliječili". Početkom 20. stoljeća "cigarete za astmu" prestale su se upotrebljavati, a danas se koriste inhalatori koji su tada došli u upotrebu

Metalne kutijice za ove cigarete u različitim webshopovima na internetu dosežu cijenu između 20-30 dolara. 

Ključne riječi

Komentara 1

AU
austrougarskigeneral
10:05 05.11.2018.

nekada davno cigarete su bile zdravije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije