Ljeto se bliži kraju, ali ne i u ovom desertu koji je raj za oči i za okusne pupoljke. Mille feuille, poznati francuski desert od slojeva lisnatog tijesta i slastičarske kreme, obogatili smo egzotičnim voćem pitajom kako bismo što duže zadržali okus ljeta. Njegov blago kiselkasti okus izvrsno će se uklopiti sa slatkoćom bijele čokolade, a lagana priprema savršena je za nenajavljena druženja s obitelji i prijateljima. Uz čašu prosecca ovaj desert je savršeno upotpunjen, savjetuje Ana Grgić Tomić, chefica hotela Esplanade i kolumnistica magazina Slano & slatko.
Mille feuille s bijelom čokoladom i kremom od pitaje i malina
Za pire od pitaje:
100 g pitaje
100 g malina
50 g šećera
Priprema:
Ogulite pitaju na način da prvo odrežete krajeve te nožem prepolovite voće na pola. Žlicom ogulite mesnati dio voća te ga narežite na komadiće. Maline prerežite na pola te sve zajedno prebacite u lonac. U lonac dodajte šećer te kuhajte na jakom plamenu sve dok ne zakipi. Nakon toga, smanjite vatru na lagani plamen, poklopite lonac i ostavite da se kuha 15 minuta lagano miješajući. Nakon 15 minuta maknite lonac s plamena te ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Za kremu od bijele čokolade i pitaje:
400 g slatkog vrhnja
350 g bijele čokolade
5 g želatine i 25 ml vode
200 ml mlijeka
Priprema:
Isjeckajte bijelu čokoladu na komadiće te je stavite na stranu. Ulijte mlijeko u lonac te ga kuhajte dok ne zakipi. Za to vrijeme istresite želatinu iz vrećice u posebnu posudu i pomiješajte s hladnom vode te ostavite da nabubri. Kada želatinasta smjesa nabubri, prelijte je u lonac s vrućim mlijekom te pomiješajte sve dok se potpuno ne otopi u kremi. Zatim, umiješajte tekuće slatko vrhnje i dodajte prethodno napravljen pire od pitaje. Kremu zatim prelijte u drugu posudu te stavite posudu u hladnjak na 1,5 do 2 h da se potpuno ohladi.
Za lisnato tijesto:
gotovo lisnato tijesto
Priprema:
Gotovo lisnato tijesto potrebno je prethodno odmrznuti na sobnoj temperaturi. Na pobrašnjenoj podlozi razvucite tijesto na srednju debljinu te ga ravnomjerno probodite vilicom. Izrežite tijesto na jednake pravokutnike. Zatim, tijesto položite na lim za pečenje koji se prethodno lagano nauljili uljem te ga stavite u zagrijanu pećnicu na 200 °C na 30 minuta. Nakon 30 minuta izvadite ga iz pećnice te ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi.
Za dekoraciju:
100 listića badema
100 g pitaje
Priprema:
Pitaji odrežite vrhove te je nasijecite na komadiće. Stavite komadiće pitaje i listiće badema na lim te ih lagano sušite u pećnici na 100 °C sve dok bademi ne budu prženi, a pitaja ne poprimi izgled čipsa. Izvadite ih iz pećnice te isušenu pitaju sameljite u blenderu sve dok ne dobijete prah.
Priprema deserta:
Komad lisnatog tijesta namažite obilatim slojem kreme od bijele čokolade i pitaje te preklopite kremu još jednim komadom lisnatog tijesta. Zatim, ponovno namažite obilatim slojem kreme od bijele čokolade i pitaje te ukrasite prženim listićima badema i prahom od pitaje.