Chefovi predlažu

Ovo savršeno jelo sa srdelama morate probati – potpisuje ga naša poznata chefica Ana Grgić Tomić

Hotel Esplanade
18.07.2022.
u 11:25

Ljubitelji mora i ljeta istinski će uživati u ovom receptu koji povezuje svježe srdelice, pesto od peršina te crumble od kapara. Uz čašu dobrog crnog vina i dobro društvo bit će to nezaboravni trenuci.

Vruće ljeto je kao stvoreno za jela od plave ribe, posebno kada se radi o svježoj ribi i svježem začinskom bilju poput peršina i bosiljka uz, naravno, osvježavajući limun, rajčice i maslinovo ulje. Srdelice su jedna od mojih omiljenih morskih namirnica i prepoznatljiva riba našeg obalnog kraja. Često su podcijenjene, ali su iznimno hranjive – bogate su proteinima, vitaminima B12 i D te zdravim mastima. Lako ih je očistiti te kombinirati s različitim prilozima poput salate i krumpira, a cijena im nije visoka – sve to svrstava ih u jedne od poželjnijih namirnica. Ja sam ih ovaj put pripremila marinirane bez pečenja, sa zdravim i osvježavajućim dodacima koji ovom jelu donose posve drugačiju paletu okusa. Okupite svoju obitelj i prijatelje na pravoj ljetnoj gozbi i nazdravite čašom vrhunskog crnog vina - poručuje Ana Grgić Tomić, chefica hotela Esplanade i kolumnistica magazina Slano & slatko.

Foto: Hotel Esplanade

Usoljene srdele, cherry rajčice, pesto od peršina, crumble od kapara

Sastojci (za 4 – 6 osoba):

500 g srdela

500 g krupne morske soli

250 g šećera

začinsko bilje po želji

1 limun

Priprema:

Sol, šećer, začinsko bilje i koricu od limuna pomiješajte te rasporedite jedan dio na dno veće posude. Srdelice očistite od glave, utrobe i kostiju. Operite ih, posušite na papiru i poslažite jednu pored druge na mješavinu za mariniranje, zatim prekrijte ostatkom
mješavine
kako bi ribe upile okuse te stavite u hladnjak na 20 minuta. Nakon toga izvadite ribe iz soli, operite ih pod hladnom vodom i posušite na papiru.

Za crumble od kapara:

75 g maslaca

200 g brašna

35 g parmezana

sol po želji

10 g kapara

Priprema:

Kapare nasjeckajte na što je sitnije moguće. Izmiješajte sve sastojke i začinite. Na pleh stavite papir za pečenje, smjesu izmrvite i stavite u zagrijanu pećnicu na 185 stupnjeva uz povremeno miješanje. Pecite oko 20 minuta, tj. dok se skroz ne posuši.

Za pesto od peršina:

200 g peršina

80 ml maslinova ulja

50 g parmezana

korica limuna

50 g pinjola

Priprema:

Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Po želji možete dodati još maslinova ulja te sok od limuna.

Za posluživanje:

cherry rajčice

svježi listići bosiljka

maslinovo ulje

sol

papar u zrnu

Priprema:

Rajčice prerežite na pola, začinite maslinovim uljem, svježim bosiljkom, soli i paprom. Srdelice složite na tanjur, dodajte crumble,
pesto i rajčice
te tako poslužite.

Foto: Hotel Esplanade

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije