Vruće ljeto je kao stvoreno za jela od plave ribe, posebno kada se radi o svježoj ribi i svježem začinskom bilju poput peršina i bosiljka uz, naravno, osvježavajući limun, rajčice i maslinovo ulje. Srdelice su jedna od mojih omiljenih morskih namirnica i prepoznatljiva riba našeg obalnog kraja. Često su podcijenjene, ali su iznimno hranjive – bogate su proteinima, vitaminima B12 i D te zdravim mastima. Lako ih je očistiti te kombinirati s različitim prilozima poput salate i krumpira, a cijena im nije visoka – sve to svrstava ih u jedne od poželjnijih namirnica. Ja sam ih ovaj put pripremila marinirane bez pečenja, sa zdravim i osvježavajućim dodacima koji ovom jelu donose posve drugačiju paletu okusa. Okupite svoju obitelj i prijatelje na pravoj ljetnoj gozbi i nazdravite čašom vrhunskog crnog vina - poručuje Ana Grgić Tomić, chefica hotela Esplanade i kolumnistica magazina Slano & slatko.
Usoljene srdele, cherry rajčice, pesto od peršina, crumble od kapara
Sastojci (za 4 – 6 osoba):
500 g srdela
500 g krupne morske soli
250 g šećera
začinsko bilje po želji
1 limun
Priprema:
Sol, šećer, začinsko bilje i koricu od limuna pomiješajte te rasporedite jedan dio na dno veće posude. Srdelice očistite od glave, utrobe i kostiju. Operite ih, posušite na papiru i poslažite jednu pored druge na mješavinu za mariniranje, zatim prekrijte ostatkom
mješavine kako bi ribe upile okuse te stavite u hladnjak na 20 minuta. Nakon toga izvadite ribe iz soli, operite ih pod hladnom vodom i posušite na papiru.
Za crumble od kapara:
75 g maslaca
200 g brašna
35 g parmezana
sol po želji
10 g kapara
Priprema:
Kapare nasjeckajte na što je sitnije moguće. Izmiješajte sve sastojke i začinite. Na pleh stavite papir za pečenje, smjesu izmrvite i stavite u zagrijanu pećnicu na 185 stupnjeva uz povremeno miješanje. Pecite oko 20 minuta, tj. dok se skroz ne posuši.
Za pesto od peršina:
200 g peršina
80 ml maslinova ulja
50 g parmezana
korica limuna
50 g pinjola
Priprema:
Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Po želji možete dodati još maslinova ulja te sok od limuna.
Za posluživanje:
cherry rajčice
svježi listići bosiljka
maslinovo ulje
sol
papar u zrnu
Priprema:
Rajčice prerežite na pola, začinite maslinovim uljem, svježim bosiljkom, soli i paprom. Srdelice složite na tanjur, dodajte crumble,
pesto i rajčice te tako poslužite.