U Zagrebu je otvorena Vinarija IURUS, raritetna takva na području metropole, uz to još i s interesantnim konceptom. Vinogradi su s kojih potječe grožđe od kojeg se pravi vino ove vinarije nalazi se uglavnom na području Podunavlja, no vinarija je ipak otvorena u Zagrebu.
- To je zbog naše procjene kako je Podunavlje doista daleko, na istoku je Hrvatske, pa je procjena kako će ovdje naša vina moći probati i u ambijentu vinarije uživati daleko više ljudi nego što bi to bilo moguće. Rekli bismo i kako će za mnoge biti neočekivano da vide ovakav objekt ovdje u Hrašću, kazali su ljudi iza Vinarije IURIS Marinko Jurašić, Domagoj Klasiček i Tin Hudolin. Jurašić je vlasnik vinarije, Klasiček je glavni enolog, a Hudolin je zaslužan za izgled etiketa vina i vizualni identitet branda.
- Vinarija je izrasla iz suradnje s vinogradarima u Erdutu, Iloku i Dalmaciji odnosno Ravnim kotarima, s naglaskom na Podunavlje gdje obitelj našeg enologa posjeduje 20 ha vlastitih vinograda. S godišnjom proizvodnjom preko 200.000 boca, Vinarija Iuris postala je ozbiljan igrač na vinskoj sceni Hrvatske, ali je zadržala karakter boutique proizvođača s osebujnim i kvalitetnim vinima, objasnio je Jurašić.
Sama vinarija ime nosi po profesijom Klasičekove obitelji, dakle pravom. Interes za vina pobudilo je film Biciklisti. Taj naziv nosi nekoliko vina iz ponude vinarije, četiri bijele i jedna crna kupaža, jedan rose, a ta su vina dio ponude od čak 20 etiketa koje vinarija ima. U Hrašću, mjestu na pola puta između Zagreba i Velike Gorice, podignut je, dakle, doista reprezentativan objekt gdje je podrum kao i vinski bar s velikom terasom pa je vinarija pogodna i za različita okupljanja. Ne može se reći, ovakav je objekt neostajao Zagrebu, ponešto udaljen od samog grada, a lokacije i opremljenosti takvih da se do njega isplati organizirati i subotnji izlet. Izgled vinarije napravio je dizajner interijera Alan Stanković.
U gornjem dijelu gdje vinski bar s brojem modularnih stolova koji bi odgovarao i kakvom ambicioznijem restoranu je i uslužni otok gdje sommelier može lako i neposredno komunicirati s gostima. Ti modularni stolovi omogućuju stvaranje različitog izgleda prostora ovisno o potrebama posjetitelja. Kao što smo naveli, ovdje se mogu proslaviti rođendani, djevojačka večer, ali i samo izaći vikendom. Korišteni su tradicionalni materijali poput hrastovine, pruća i jasena što prostoru, uvjerili smo se, pruža ugodan osjećaj doma. Zamišljeno je da zgrada vinarije bude i poslovna zgrada koja obuhvaća vinski shop, punionicu vina, bude i logističko sjedište kao i veliki ukopani podrum za odležavanje vina i pjenušaca osmišljen kako bi ljubiteljima vina omogućio sveobuhvatan doživljaj vinarije, i po tome je nova vinarija u Hrašću jedinstvena na području metropole. Do podruma se najlakše dolazi liftom, a ondje se nalazi niz hrastovih bačava u kojima odležavaju vina.
Kako kaže Domagoj Klasiček, vino rade od svake sorte grožđa na svoj način, nastojeći da vina budu moderna i uvijek s jasno izraženim naznakama sorte. Najistaknutija vina Vinarije IURIS jesu pod imenom Tempera, Cuvée i Fume Blanc, a probali smo i sauvignon koji je na odležavanju za koji se doista može reći kako obećava jako, jako puno. Sauvignon Blanc Saltwater i Cabernet Sauvignon Saltwater čine liniju mineralnih vina od loza koje rastu nad ostacima Panonskog mora, od čega dolazi i ime Saltwater. Rosé Rosalia osobno je važno Domagoju Klasičeku jer nosi ime po njegovoj majci.
- Izgradnja novog poslovno logističkog centra i vinarije započela je 2022. godine, nakon godine planiranja i pripreme projekta. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske Unije te vlastitim i kreditnim sredstvima; ukupne vrijednosti više od dva milijuna eura, kažu suvlasnici. Najavljuju i promociju novih berbi, vođene degustacije kroz kušaonicu i podrum, brojni vikend programi u vinskom baru. Svakako preporučujemo i provjeriti internetsku stranicu vinarije koja je jedna od boljih koje smo vidjeli, a na kraju još jednom preporučujemo i odlazak u samo vinariju koja je objekt kakav je, rekli bismo, potreban metropoli.