Objavio je video

Narcis otkrio kako tipovi poput njega manipuliraju: 'Partnericama govorim ove fraze'

TikTok
29.09.2024.
u 14:21

Narcisi imaju arsenal toksičnih fraza koje koriste kako bi uvjerili svoje partnere da su oni problem.

Muškarac kojem je dijagnosticiran poremećaj osobnosti, koji uključuje pretjeranu usmjerenost na sebe i svoje potrebe, podijelio je izraze koje je koristio u prošlosti, a drugima mogu pomoći kako bi prepoznali kada imaju posla s narcisom, piše Daily Mail. Steven Ingram otkrio je svoje tajne taktike u nadi da će spasiti druge od manipulacije. Ingramova fraza kojom prebacuje krivnju je 'Zašto uvijek započinješ sukobe sa mnom'.

Ingram je ove rečenice otkrio u TikTok videu koji ima više od 46.000 lajkova, na svom profilu gdje je također naveo da mu je dijagnosticiran granični poremećaj osobnosti. To je mentalna bolest koja utječe na sposobnost osobe da upravlja svojim emocijama, što dovodi do nestabilnosti u njihovim odnosima, samopercepciji i raspoloženju.

@the_bat_wolf 9 Common Phrases Narcissists use to avoid accountability. #narcissist #narcissistic #npd ♬ Monkeyshine-JP - Lt FitzGibbons Men

Narcizam se obično dijagnosticira nakon što pojedinac odgovori na pitanja o svom životu i interakcijama s drugima. Ova pitanja, koja postavlja zdravstveni stručnjak, ispituju osobu vjeruje li da joj drugi zavide, osjeća li se ljepšom od drugih te smatra li se vrjednijom od drugih. "Kao samosvjesni narcis, koristio sam svaku od ovih fraza i mogu vam jamčiti da su svi toksični partneri koje sam imao, a imao sam ih mnogo, koristili upravo ove iste fraze," rekao je Ingram. Ta taktika je poznata kao prebacivanje krivnje i način je na koji narcis preuzima kontrolu nad svojim partnerom, što je uočljivo u nasilnim vezama, prenosi Daily Mail.

Prva fraza koju je izgovorio u videu bila je: "Ti stvarno voliš raspravljati, zašto uvijek započinješ svađu sa mnom? Zašto?" Ingram je nastavio objašnjavati da narcisi koriste tu frazu kad njihov partner spomene prošli događaj koji ih je možda povrijedio, čime narcisu omogućuju da prebaci krivnju. Još jedno što je pitao svog partnera je zašto uvijek pretjeruje, što se koristi za poništavanje osjećaja i reakcija osobe na ponašanje narcisa.

VEZANI ČLANCI: 

Jedna fraza koju je koristio je i: "Ovaj razgovor je završen, odlazim," što je način na koji narcis može izbjeći raspravu i sve što mu želite reći, ostavljajući vas da mislite da ste učinili nešto pogrešno i izazvali svađu. Psiholozi su primijetili da odlazak iz rasprave u nastojanju da se izbjegne rješavanje problema ili formuliranje rješenja sukoba također spada u to. To je zato što narcisi obično ne žele priznati svoje pogreške. "Ti si luda" bila je još jedna taktika koju je Ingram koristio.

Psihoterapeutkinja Anna Drescher napisala je u Simply Psychology: "To implicira da nemate mentalni kapacitet ili stabilnost da razumijete ili donosite ispravne prosudbe, zbog čega dovodite sebe u pitanje." Izgovarajući "ti si luda", narcis čini da se njihov partner osjeća ranjivo i stječe moć nad razgovorom. Posljednja fraza koju je Ingram koristio za manipulaciju partnerom je: "Ne znam ni zašto sam još uvijek u ovoj vezi s tobom, ne cijeniš ništa što radim za tebe. A radim puno."

VEZANI ČLANCI: 

"Njihov cilj je učiniti da se osoba osjeća ovisnom i manje značajnom, pozicionirajući sebe kao superiornu ili neophodnu," napisala je Drescher. Drugi terapeuti sugerirali su da je posljednja fraza koju je Ingram podijelio način na koji narcis izražava bol i ljutnju jer njihov partner ne pruža razinu obožavanja koju je priželjkivao. Mnoge od ovih taktika spadaju pod tzv. "gaslighting", što je manipulativna taktika koja se koristi kako bi se nekoga natjeralo da preispituje vlastitu percepciju stvarnosti, sjećanja ili mentalno zdravlje - s ciljem potkopavanja. "Cilj gaslightinga je natjerati nekoga da preispituje vlastite percepcije, sjećanja ili prosudbe, obično kroz uporno negiranje, obmanu, proturječje ili laganje," podijelila je Drescher.

Što vam najviše smeta u vezi? Prema ispraživanju, ovo je deset čestih razloga za prekid

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije