istraživanje otkrilo

Muškarci, želite doživjeti stotu? Možda je sve što trebate - ljubav

shutterstock
17.09.2024.
u 11:30

U ovoj studiji, istraživači su analizirali podatke od 7641 sudionika, starijih od 60 godina, iz Kanadske longitudinalne studije o starenju (CLSA), koji su ispunili sve četiri kategorije ‘uspješnog starenja’.

Redovita tjelovježba, uravnotežena prehrana i dovoljno sna mogu značajno doprinijeti dugovječnosti s aspekta fizičkog zdravlja. No, što je s emocionalnim zdravljem? Naši obrasci razmišljanja, osjećaji i ponašanje utječu na sve aspekte našeg života, uključujući i našu samopercepciju i način na koji se odnosimo prema drugima. Iako nije nužno biti u dugotrajnoj, ozbiljnoj vezi da biste imali sretan i ispunjen život, nova istraživanja sugeriraju da bi muškarci, posebno, mogli imati koristi od ljubavnog života, piše Best Life

Prema studiji iz 2024. objavljenoj u časopisu International Social Work, muškarci koji su u braku imaju četiri puta veću vjerojatnost da će ‘uspješno ostariti’ u usporedbi s onima koji su samci. Podaci pokazuju da bračni status značajno utječe na fizičko zdravlje, mentalno zdravlje i društvenu dobrobit, osobito kod muškaraca.

VEZANI ČLANCI:

‘Još uvijek ne znamo puno o tome kako bračne putanje utječu na uspješno starenje. Naš cilj bio je istražiti povezanost između različitih bračnih putanja, fizičkog zdravlja i dobrobiti, i razlikuju li se ti odnosi za muškarce i žene’, izjavila je dr. Mabel Ho, glavna autorica i stručnjakinja za socijalni rad, u priopćenju za javnost koje sažima nalaze studije.

U ovoj studiji, istraživači su analizirali podatke od 7641 sudionika, starijih od 60 godina, iz Kanadske longitudinalne studije o starenju (CLSA), koji su ispunili sve četiri kategorije ‘uspješnog starenja’. Ove kategorije obuhvaćaju fizičko zdravlje, psihološko i emocionalno blagostanje, društvenu dobrobit i samoprocjenu dobrobiti.

Sudionici koji su smatrani da ‘uspješno stare’ nisu imali ograničenja ili kronične bolove tijekom vježbanja, niti su patili od depresije, anksioznosti, problema s pamćenjem ili PTSP-a. Također su imali ‘nekoga kome se mogu povjeriti ili razgovarati o sebi ili svojim problemima barem većinu vremena’, što je doprinosilo njihovoj društvenoj dobrobiti. Osim toga, ocjenjivali su svoje starenje kao ‘dobro’ ili ‘izvrsno’.

GALERIJA: Ovo je 10 znakova da je vaš brak otporan na razvod, tvrde terapeuti

1/11

Sudionici su potom razvrstani u sedam različitih skupina prema njihovom bračnom statusu: (1) nikad u braku, (2) stalno u braku, (3) stalno udovci, (4) stalno razvedeni ili rastavljeni, (5) neudani koji su se vjenčali, (6) iz braka u razvod i (7) ostale promjene.

Od ispitanih sudionika, 70 posto ih je smatrano ‘uspješnim u starenju’. Međutim, kada se podaci razvrstaju prema bračnom statusu među muškarcima, najuspješniji su bili oni koji su bili oženjeni ili su se nedavno vjenčali. To sugerira da bi ljubavni odnos mogao biti ključ za dugovječnost.

‘Starije osobe koje su bile u stalnom braku ili su se nedavno vjenčale imale su višu stopu uspješnog starenja od onih koje su ostale same, bile udovci, razvedene ili rastavljene’, navode autori studije.

VEZANI ČLANCI: 

Statistički gledano, muškarci koji su bili u braku ili su se vjenčali imali su otprilike 3,8 puta veću vjerojatnost da će doživjeti ‘uspješno starenje’ nego oni koji su ostali samci. ‘Prijašnja istraživanja su pokazala da je brak povezan s boljim zdravstvenim ishodima za muškarce i žene, dok muškarci koji nikada nisu bili u braku generalno imaju najlošije zdravstvene ishode’, izjavio je profesor David Burnes sa Sveučilišta u Torontu, koji je također voditelj istraživanja na Factor-Inwentash Fakultetu socijalnog rada.

Potrebno je dodatno istražiti kako bismo bolje razumjeli povezanost između bračnog statusa i dugovječnosti, ali Burnes vjeruje da su rezultati blisko povezani s prednostima društvene podrške. ‘Možda se ljudi u braku međusobno potiču da usvoje ili zadrže pozitivne zdravstvene navike, poput prestanka pušenja ili redovite tjelesne aktivnosti’, zaključio je.

Ljubite li se dovoljno? Evo koliko sekundi poljubac treba trajati za sretan brak…

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije