Miješanjem alkoholnog pića i nezaslađenih gaziranih napitaka brže ćete se napiti, pokazala je studija američkih znanstvenika. Šećer iz gaziranih napitaka usporava apsorpciju alkohola u krv stoga je pijanstvo - blaže.
Ispitanici su u istraživanju pili votku s dijetalnim gaziranim pićem, dok je druga skupina pila alkohol sa zaslađenim gaziranim pićem, a treća gazirano piće obogaćeno mirisom votke kako bi pomislili da je riječ o alkoholu. Prva je skupina, očekivano, bila najpijanija u kratkom roku i imala je čak i do 18 posto više alkohola u krvi od onih koji su pili alkohol miješan sa zaslađenim gaziranim pićima.
Stoga su znanstvenici zaključili da alkohol može izazvati više štete nego izlaganje dodatnim kalorijama, piše Daily Mail.
Ili, ako već kozumirate alkohol, činite to uz objed i nećete se tako lako napiti. Stanovnici južne Europe imaju manje ovisnih o alkoholu nego ostatak stanovnika Starog kontinenta iako je unos alkohola po osobi u tim područjima iznad prosjeka.
- Oni uvijek piju dok jedu - zaključuje Petros Levounis s instituta za ovisnost u New Yorku.
Ja kad se hoću napiti, hoću što manje potrošiti.