Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUT POD NOGE

Nekadašnja balkanska šoping meka, Trst, scena za talijansku seriju Vendettu

Trieste
20.01.2015.
u 16:43

U Trstu se habsburška carica Sisi oporavljati nakon smrti sina, Francesco Illy grad je pretvorio i veletrgovinu kave, a ondje se gotovo pola stoljeća slavi praznik jedrenja...

    Ako ste među ljubiteljima serija, a odgledali ste prvi nastavak napete priče o ukradenom životu, izdaji, ljubavi i osveti nove uzbudljive talijanske serije Vendetta, a pamtite zlatno doba masovnog odlaženja u Italiju, zasiguno ste prepoznali kadrove Trsta prikazane već u prvim minutama serije. Talijansku seriju vrhunske produkcije o modernom grofu Monte Cristo inspirirana romanom Alexandra Dumasa o ukradenom životu, izdaji, tajnama, ljubavi i osveti ku Italiji je pratilo čak 4.4 milijuna ledatelja Canale 5. U glavnoj ženskoj ulzi Laure pojavljuje se bivša miss Italije Anna Valle.Lorenza Bermana glumi Alessandro Preziosi, misteriozni je i fascinantni neznanac koji privlači Lauru osjećajem da se znaju otprije? Pustolovina, misterij, ljubav u seriji čiji su kadrovi snimljeni u samom Trstu i okolici, jedriličarskom krugu, dvorcu Miramare i njegovim perivojima ...

Bečka luka i omiljeno mjesto carice Sisi

Budimpešta je imala Rijeku za svoju luku, a Beč je imao Trst. Grad pred koji Turci u svojim osvajačima pohodima nikada nisu stigli, prvi je dragulj u zaljevu u kojem se bura rada, a čiju su raznolikost i ljepotu desetljećima zasenjivali potrošačko nagoni. Ruku preopterečenima prepunim vrečica u neprestanoj gužvi generacije Balkanaca znoje su tutnjale preko jednog od najljepših europskih trgova, Piazza Unita d ‘Italia, koji je ujedno i jedini trg većih europski gradova koji izlazi na more, točnije ima četvrt stranu pravilnog pravokutnika otvorenu prema moru.

Naime, samo Trst ima glavni grad otvoren poput potkove prema moru i zaljevu koji je Tracanima sastavni dio života, šetnica, plavi vrt, morska vrata grada.... Zaputiti li se put Trsta izdvojite vrijeme za šetnju, dobar ručka i neizostavno aperitiv koji vrijedi popiti u nekoh od kavana, okupljališta talijanskih intelektualaca na Trgu ujedinjenja Italije (Piazza Unità d’Italia), izgrađenog uglavnom tijekom vladavine Habsburške monarhije, vremena procvata Trsta, kad je i sama carica Sisi ovamo rado dolazila. Nedaleko željezničkog kolodvora nalazi se i spomenik podignut u spomen na njezin boravak. 

Na trgu se nalaze Gradska vijećnica i fontana koja simbolizira četiri kontinenta. Vrijedi prošetati i do obližnjeg kazališta Giuseppea Verdija, Trga burze, ali i dodvorca Miramare (Castello di Miramare) koji je Monarhija dala graditi 1860. godine za nadvojvodu Maksimilijana koji je neslavno skončao u Meksiku. Ako se zateknete u Trstu u nedjelju zaputite se u katedralu sv. Justa. Trud koji ste uložiti da bi došli onamo isplatiti ce se kada jedinstvenim pogledom na grad. Nekadašnji pretrpani kanal, Canal Grande, uz šoping zonu Ponte Rosso, danas ne uređen, uz njega se nalaze deseci malih lokala, restorana, barova ....

San Antonio i sveti Spiridon

Mostovima koji spajaju obale nekada je, na putu prema Puli, šetao i sam James Joyce, čija se skulptura ondje nalazi, a na samom kraju smjestila se crkva Sant’ Antonio Taumaturgo te par koraka dalje pravoslavna crkva sv. Spiridona. Prije Prvog svjetskog rata Trst je bio jedan od najvećih europskih obalnih gradova s oko 200.000 stanovnika, Danas je to grad u kojem žive uglavnom stariji, čak trećina ih je umirovljenika, ni standard je i dalje vrlo dobar, a mnogo naših ljudi još uvijek radi ondje.Trst je i sveučilišni grad koji za školovanje odabire sve vise mladih iz Istre i Slovenije.Kava, traperice, dezodoransi i prasak za rublje po koji se prijedlog gotovo tri desetljeća odlazilo u Trst postali su dostupni svima i svugdje, no trgovački duh grada još uvijek pulsira, a sniženja koja počinju u siječanju zaista se mogu nazvati - dobrom izlikom da se zapustite do najvećeg grada regije Friuli Venezia Giulia.

ŠTO JESTI U Trstu se, nema dvojbe - sjajno jede. Njihova je gastronomija fini spoj bečke kuhinje, slovenske te mediteranske pa što god odabrali - od tjstenine do mesa ili ribe, nećete pogriješiti. No, verovali ili ne ali u Trstu se u redu čeka na specijalitete od svinjetine. Nije to autohtona hrana, iako ne je to regija domovina slavnog pršuta San Daniele, već postoji zalogajnica u kojoj se vec desetljećima pripremaju pečena rebra, namazi od svinjske masti i začina, ali i tripice. Ako niste ljubitelji svinjetine, svaka je tratoria ili pizzeria dobar izbor.

ŠTO KUPITI - Bolje je pitanje - što ne kupiti?! Ili kako odoljeti... Kafe Illy jedan je od najpoznatijih tršćanskij brendova, još od 1933., kada je Francesco Illy u Trstu osnovao tvrtku, illycaffe. Kava se prodaje se u 140 zemalja i poslužuje se u više od 50 000 kafića ...Odaberite za uspomenu malu dizajnersku šalicu za espresso ili limenki kave u Illyteci.

ŠTO PITI Nemojte otići iz Trsta bez barem jednog popijenog Aperolspritza ili čaše friulanskog lagano pjenušavog vina uz koji će vam poslužiti pladnjeve s grickalicama - maslinama, ukiseljenim kaparama, sušenim rajčicama, bruschetama, komadićima parmezana...     

SAVJET PLUS: odlučite li se na putovanje u vlastitom aranžmanu računajte na troškove autoputa kroz Sloveniju i plaćanje parkirnig mjesta. Smještaj je u Trstu dosta skup, a hoteli solidni. Autobusna linija iz Zagreba povezuje sva puta na dan. Jednodnevni izleti stoje 130 kuna (Autoturist, KA Travel - polasci iz Karlovca). Željeznička veza je ukinuta.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije