Radite li nešto od ovoga?

Neke sitne svakodnevne navike mogle bi vam skratiti život, pokazala istraživanja

Shutterstock
12.07.2021.
u 12:27

Mislite na svoje zdravlje i neke navike mijenjajte već danas.

Postoje te neke male, svakodnevne navike koje mnogi prakticiraju, a da nisu ni svjesni koliko su nezdrave. Kasno gledanje serija? Jedenje slanih grickalica uz to? Upravo ovakve stvari, mnogima drage, mogu toliko loše utjecati na zdravlje da u konačnici mogu skratiti život pojedincu.

Medicinski fakultet u Pennsylvaniji proveo je nekoliko istraživanja koja su pokazala da kasno gledanje serija toliko loše utječe na kvalitetu sna da se povećava razina hormona stresa, kortizola, a upravo on dovodi do porasta šećera u krvi, porasta težine i niza metaboličkih promjena koje rezultiraju ozbiljnim bolestima. Osim toga, grickanje nekih slanih grickalica povećava i kolesterol i trigliceride koji su, pak, odgovorni za nakupljanje masnog tkiva oko struka i na trbuhu, pa može doći do razvijanja dijabetesa i bolesti krvožilnog sustava.

Dobar san bi trebao biti prioritet u svakoj životnoj dobi, a gledanje serija i filmova trebalo bi se prakticirati tijekom dana, odnosno predvečer nakon svih dnevnih obaveza.

Sve više turista dolazi na Rastoke, prozvali ih Male Plitvice:

Jedna navika kojoj se, na sreću, dalo na važnosti prošle godine je pranje ruku. Ipak, stručnjaci kažu kako i dalje, nakon svih upozorenja, ima mnogo onih koji neadekvatno peru ruke nakon dolaska kući, nakon obavljanja nužde ili prije jela. Perite ruke sapunom i toplom vodom barem 20 sekundi kako biste se zaštitili od bakterija i virusa.

Čak i ako ste savršeno oprali ruke, grizenje noktiju je jedna jako loša navika. Njome se, naime, mogu prenijeti bakterije koje odlaze u krvotok i može doći do ozbiljnih infekcija. Nije jednostavno prekinuti ovu naviku, ali neka vam glavna motivacija bude činjenica da su se neki ljudi, prema liječničkim zapisima, zarazili sepsom - zbog grickanja noktiju, prenosi Health Guide.

'Moramo cijepiti preko 75 posto populacije da bi imali mirniju jesen i zimu':

1/4
Ključne riječi

Komentara 1

MO
montello
14:16 12.07.2021.

Secer najveci neprijatelj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije