Apel proizvođačima

Nekvalitetna brza hrana godišnje ubije do 40.000 ljudi

hambi-zanim
Mišo Lišanin
22.06.2010.
u 17:00

Država bi trebala plaćati proizvođačima hrane da proizvode zdrave namirnice i na taj način bi se spasilo tisuće života

Nekvalitetna brza hrana ubije do 40.000 ljudi godišnje u Velikoj Britaniji, upozoravaju znanstvenici. Zbog toga bi država trebala plaćati proizvođačima hrane da proizvode zdrave namirnice i na taj način bi se, smatraju, spasilo tisuće života. Supermarketi bi mogli dobiti porezne olakšice za prodavanje zdrave hrane po pristupačnim cijenama.

Britanski National Institute for Clinical Excellence (NICE) smatra da bi 40.000 života godišnje bilo spašeno kad bi proizvođači smanjili količinu soli i zasićenih masnoća u svojoj hrani. U svom vodiču za smanjivanje smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti također su pozvali tvrtke i javne institucije, poput bolnica i sveučilišta, da ohrabre ljude kako bi na posao dolazili biciklima ili pješke.

Prehrambena industrija ovaj je vodič već napala ocijenivši ga nepraktičnim. NICE pak smatra da bi se redukcijama prosječni unos soli po odrasloj osobi u Velikoj Britaniji smanjio na šest grama do 2015., a unos zasićenih masnoća bi se smanjio na onu mjeru kakvu unose Talijani i Japanci.

Preporuča se i da se proizvode sa manje soli i zasićenih masnoća prodaju jeftinije nego nezdravije varijante, jer je trenutačno situacija obrnuta.

Britanci žele slijediti primjer Finske, koja je 70-ih godina prošlog stoljeća imala najviše srčanih udara od svih zapadnih zemaljama, a sada su jedni od najzdravijih. To su djelomice postigli tako što su poljoprivrednicima plaćali da preusmjere svoju proizvodnju na zdravije produkte.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije