mnogi ovo ne znaju

Nemojte i vi: Ovu pogrešku gotovo svi rade kad otvaraju konzerve, a opasna je po zdravlje

shutterstock
21.09.2023.
u 08:00

Budite oprezni kad sljedeći put uzmete konzervu graha ili tune iz smočnice!

Ako je vaša smočnica puna je konzervi graha, juhe, voća i povrća, to je zato što znate da konzervirana hrana pomaže kada vam je potreban neki brzinski obrok. Osim toga, konzervirano voće i povrće prepuno je hranjivih tvari budući da je ubrano i pakirano na vrhuncu svježine i zrelosti. Ali, sljedeći put kada budete koristili konzerviranu hranu, možda ćete napraviti jednu ključnu pogrešku, prenosi Yahoo.

Ako ne obrišete vrh limenke prije nego što je otvorite, griješite. Konzervirana hrana bila je na dugom putu prije nego što je stigla na police vaših trgovina. 'Ona je prošla kroz skladišta, kamione i možda čak i avione', kaže dr. Christopher Mohr, 'skupljajući prašinu i druge opće otpatke'. Iz tog razloga preporučuje da prije otvaranja bilo koje limenke operete i obrišete poklopac kako biste smanjili rizik od unakrsne kontaminacije.

VEZANI ČLANCI: 

Jamie Mok, nacionalna glasnogovornica Akademije za prehranu i dijetetiku slaže se i savjetuje potrošačima da uvijek peru i brišu poklopce limenki kako bi smanjili širenje klica i bakterija i spriječili širenje bolesti koje se prenose hranom. Ona kaže da prašina, prljavština i druge klice koje su se nakupile na poklopcu mogu dospjeti u hranu ako se prethodno ne očiste.

Mok preporučuje pridržavanje smjernica Uprave za hranu i lijekove i CDC-a koje savjetuju potrošačima da peru konzerve, uključujući vrhove poklopca konzervirane hrane, sapunom i vodom najmanje 20 sekundi. Upotrijebite četku kako biste posegnuli unutar dubokih rubova ili pukotina. Također, iskoristite ovo vrijeme da potražite znakove kvarenja tijekom pranja, kaže ona, poput ispupčenja, udubljenja ili hrđanja limenke. Ako limenka nema tih oznaka, dobro je isperite toplom vodom, osušite, otvorite i upotrijebite.

VEZANI ČLANCI: 

Iako je možda lako previdjeti ovaj korak za sigurnost hrane kada ste duboko u procesu pripreme i kuhanja obroka, to je ključan, brz korak za vašu sigurnost. Osim brisanja vrha konzerviranog proizvoda prije otvaranja, često perite ruke, radite na čistim površinama i držite sirovo meso i morske plodove odvojeno od ostale hrane, drugi su sigurnosni savjeti koje treba slijediti. Pridržavanje ovih smjernica ključno je jer se svake godine milijuni ljudi razboli od bolesti koje se prenose hranom.

Stručnjaci za sigurnost hrane kažu da su ovo najčešće pogreške koje ljudi rade u kuhinji:

 

Komentara 2

Avatar patkovic
patkovic
12:00 21.09.2023.

najviše boli strah

Avatar messerschmidt
messerschmidt
09:07 21.09.2023.

Što s pivom?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije