obiteljski savjetnik

'Uvijek imam neugodan zadah iz usta. Kako se toga riješiti?'

Pranje zubi
Foto: Thinkstock
24.01.2014.
u 09:08

Kako bi zadah nestao, hranite se zdravo, izbjegavajte slatkiše, začinjenu i ljutu hranu

Iako redovito perem zube, uvijek imam neugodan zadah iz usta. Kako se toga riješiti?

Neugodan zadah ili halitoza najčešće je uzrokovana nedostatnom oralnom higijenom, neadekvatnom prehranom ili akutnom upalom gornjeg dišnog sustava. Problemi sa želucem ili jetrom također mogu izazvati neugodan zadah.

Neredovito ili neadekvatno pranje zubi dovodi do nakupljanja ostataka hrane među zubima. Hrana se počinje raspadati, nakupljaju se bakterije i stvara se neugodan zadah. Na zubima se stvara plak i dolazi do stvaranja karijesa.

Nakupljanjem zubnog kamenca dolazi do upale desni te, ako se upala nastavi, nastaje estrukcija desni i koštanih struktura. Pušenje također uzrokuje neugodan zadah. Neke namirnice poput luka, češnjaka, paprike i kave uzrokuju neugodan zadah. U nekim slučajevima neugodan zadah povezan je s određenim bolestima.

Miris po urinu je povezan s bolestima bubrega, ustajao miris po zemlji može se povezati s bolestima jetre, a neugodan voćni zadah s dijabetesom. U slučaju neugodnog zadaha četkajte zube nakon svakog obroka. Redovito mijenjajte četkicu za zube. Četkajte jezik, posebno stražnju stranu gdje se nakuplja najviše bakterija. Koristite zubni konac i tekućine za ispiranje usta koje smanjuju broj bakterija. Pijte dovoljno vode, dehidracija također dovodi do neugodnog zadaha.

Smanjite unos alkohola i kave. Prestanite pušiti. Zdravo se hranite, izbjegavajte slatkiše, pretjerano začinjenu i ljutu hranu. Redovito odlazite na kontrole kod stomatologa.

Ivor Erak, dr.med.dent, Centar za estetsku stomatologiju i implantologiju

>>Rehabilitacija nakon nošenja imobilizacije nužna je

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije