Popularnost gastronomije ne jenjava, a najnoviji televizijski show The Fabulous Baker Brothers (Fantastična braća pekari) na TLC kanalu dovodi nam braću Herbert, Toma i Henryja.Odgovore na pitanja kako izgleda svijet pekarstva te jesu li rivali, tko bolje kuha, kuhaju li kod kuće pa i koliko poznaju hrvatsku gastronomiju, dali su u ekskluzivnom intervjuu za Večernji list.
– Prekrasna je Hrvatska, zemlja u koju se želim vratiti – kaže Henry prisjećajući se obiteljskog ljetovanja.– Obišli smo sve, od sjevera do juga i gušili se u sjajnom rižotu od plodova mora i domaćem maslinovom ulju. A tek vino, a more... Nedvojbeno, jedno od najljepših mjesta koja sam ikada vidio - dodaje.Tom pak još nije bio, ali priznaje kako ga intrigira prilika da spoji sjajne sastojke i jadranske plodove u nova jela.
Lokalna gastronomija
Autohtona gastronomija je na cijeni, kažu, pogotovo otkad je globalizacija u istom loncu zakuhala sve gastronomije svijeta. – Britanci su oduvijek prihvaćali druge kultura. Kroz stoljeća smo prisutni u cijelom svijetu, znatiželjni, uzimali smo najbolje te spajali u svoju gastronomiju.Može se reći da smo na skliskom terenu, u opasnosti od gubitka gastroidentiteta, ali imamo i mi svoje kritičare. Britanski ‘foodiji’ posljednjih desetak godina zagovaraju povratak tradiciji. Doduše, teško je znati što je čije, a Otok je toliko različit da je nemoguće imati jedinstvenu gastronomiju – kaže Henry. Tom na to dodaje kako mu već i sama pomisao na Mediteran i mirisnu toplinu začina u kišovitoj zimi Londona uljepšaju dan.
Braća Herbert imaju sjajne zasebne kuharske karijere. No, rivalstvo i dalje postoji.– Kako i ne bi kada dolazimo iz obitelji u kojoj su petorica sinova i samo jedna kći, a svi u vječnoj potrazi za naklonošću majke – smije se Tom.– Tako je to u velikim obiteljima. No, kada je riječ o kuhanju, moram popustiti jer Henry je, ipak, skidam kapu, školovani kuhar. Studirao je kulinarstvo, a ja sam – samo pekar. Doduše, oduševljen kuhanjem i – kušanjem!
– Malo rivalstva uvijek će zaintrigirati publiku i dodatno začiniti naše recepte te privući ljude da se i sami okušaju u kuhanju. Odabiremo jednostavnu hranu i recepte koji se mogu primijeniti u svakoj kuhinji. Nadamo se da smo kroz show uspjeli probuditi ljubav i entuzijazam prema hrani – kaže Henry. Želja im je pokazati kako pripremiti obrok za obitelj jer je ona, priznaju, osnovna životna zajednica koju u modernom društvu istiskuje brza hrana i jedenje ispred televizora.
– Naši recepti uključuju obitelj u pripremu. Inspiracija dolazi od ljudi oko nas, isprobavamo nove okuse, kombinacije, istražujemo... A tu je i emotivna veza kakvu samo braća imaju pa se nadopunjujemo, razrađujemo recepte, savjetujemo – kazala su braća za Večernji list. Kuhanje pred kamerama nije lako.Ništa bez žena...– To je kreativni proces i ako iskreno to radiš, nema jamstva da će se sve odviti po planu.
Napetost je stalno prisutna....
No, sve je to izazov – kažu o snimanju showa.Na pitanje tko bolje kuha, muškarci ili žene, i zašto su muškarci češće chefovi u vrhunskim restoranima, Tom kaže:– Hm, ovo teško pitanje zahtijeva vrlo oprezan odgovor. Poznajem puno dobrih kuhara i kuharica. Stvar je u talentu i inspiraciji bez koje nema dobrog jela.Muškarci kuhaju ‘bahatije’ i temperamentnije, dok su žene opreznije i pedantnije.Henry domeće da je kuharstvo savršen posao za žene te da bi ih trebalo biti više u kuhinjama.– Jesu li pekari ‘druga liga’?– Ne, ne mislim tako – ističe Tom. – Ljudi sve više žele znati što jedu i odakle hrana dolazi. Žele, hm, iskrenu hranu koja je i ukusna. I pekari imaju mjesta u toj priči jer je kruh namirnica koja sve svakodnevno konzumira. Pekari se ne nadmeću, nisu slavni, ali našu hranu ljudi svakodnevno jedu – od jutarnje kave do sendviča, večere... Dakle, nismo druga liga.