raspištoljite se

Njezino veličanstvo torta: Šest kora, dvije božanstvene kreme i sirup s aromama juga

Sandra Šimunović/Pixsell
03.02.2023.
u 07:00

Kad su torte u pitanju riječ pretjerano ne postoji! Bogata kremom, s mekanim i prozračnim slojevima biskvita natopljenog prekrasnim sirupom od naranče... Što još možemo poželjeti za vikend pred nama? Kad je iznesete na stol svi će zanijemiti, a torta će nestati u trenu.

Sve su modernije torte manjeg promjera koje očaravaju visinom pa predlažemo da za ovu ljepoticu nabavite kalup promjera 20 centimetara. Mi smo je ukrasili s nekoliko diskretnih detalja, a vi slobodno dajte mašti na volju i odaberite drugačiji pristup. Čak i bez ukrasa ova bijela ljepotica izgledat će elegantno, profinjeno i dostojno najsvečanijih trenutaka.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Bijela torta s narančom

Za biskvit:

  • 300 g brašna
  • 300 g šećera
  • 6 jaja
  • 130 ml suncokretovog ulja
  • 190 ml soka od naranče
  • naribana korica jedne naranče
  • 1 prašak za pecivo

Za bijelu kremu:

  • 350 ml kiselog vrhnja
  • 350 g mascarponea
  • 70 g šećera

Za kremu od naranče:

  • 90 g maslaca (sobne temperature)
  • 150 ml soka od naranče
  • 20 ml soka od limuna
  • 3 žumanjka
  • 16 g gustina
  • 120 g šećera

Za sirup:

  • 80 ml soka od naranče
  • 10 ml likera od naranče
  • 1 velik žlicu šećera

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Priprema:

Stavite brašno u posudu, dodajte šećer i prašak za pecivo. U sreditu ulijte žumanjke, ulje, sok od naranče i naribanu koricu naranče. Izmiksajte da smjesa postane homogena. U drugoj posudi izmiksajte bjelanjke s prstohvatom soli da dobijete čvrsti snijeg. Snijeg od bjelanjaka ručno umiješajte u smjesu žumanjaka. Razdijelite smjesu na tri jednaka dijela i jednu po jednu ulijte u kalup promjera 20 cm. Kalup prije namastite i pobrašnite. Ako imate tri jednaka kalupa možete tijesto peći istovremeno. Pecite na 160 °C od 20 do 25 minuta, ovisno o jačini pećnice. Pred kraj provjerite nožem je li tijesto pečeno.

Za bijelu kremu izmiksajte kiselo vrhnje sa šećerom i ručno umiješajte mascarpone. Stavite kremu u hladnjak na nekoliko sati.

Za kremu od naranče izmiksajte zajedno žumanjke, šećer i gustin. Zagrijte na vatri sok od naranče, sok od limuna i maslac. Prelijte sok preko kreme od jaja i šećera i kuhajte dok se ne zgusne, smjesa ne smije uzavrijeti. Stavite kremu da se dobro ohladi. Najbolje bi je bilo napraviti dan ranije.

Za sirup rastopite šećer u soku od naranče. Ugasite vatru i dodajte liker.

Razrežite svaki biskvit na dva dijela. Prije svakog sloja kreme lagano biskvit natopite sirupom. Krenite premazivati tako da prvi biskvit najprije premažete kremom od naranče, a zatim bijelom kremom. Mijenjajte raspored na svakom sljedećem biskvitu. Kad stavite posljednji sloj biskvita i kreme umotajte tortu u prozirnu foliju i stavite je u hladnjak preko noći da se stisne. Drugi dan s ostatkom bijele kreme premažite dobro ohlađenu tortu i ukrasite je sušenim kriškama naranče.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije