Imamo i recepte!

Njihov gulaš od ribljih iznutrica najukusniji je primjer 'zero waste' filozofije koji ste probali

Nikola Zoko
27.02.2023.
u 08:14

Kad ste u Županji, gradu uz rijeku Savu, odličan fiš ćete pojesti u buffetu Štagalj koji se nalazi u strogom centru grada. Riječ je o jedinstvenom mjestu koje su prije nešto više od dvadeset godina kupili otac i sin – Zdenko i Mario Kružljak. Bilo je seosko imanje s postojećim zgradama koje su srušili te u istim gabaritima ponovno zazidali u približno istom obliku (otuda i naziv Štagalj po originalnom štaglju kojeg su srušili).

U to vrijeme mjesto je bila zaštićena etno-zona u Županji, a danas nevjerojatno simpatična lokacija koja se nalazi između modernih zgrada. Upravo ovdje od 2003. pa sve doda danas mirišu domaći specijaliteti, posebno jela sa žlicom među kojima je najpoznatiji fiš paprikaš – Štagalj! 

Foto: Nikola Zoko

– Mi kuhamo po domaći i sve što pripremimo i poslužimo podjednako vole i domaći i strani gosti. U vrijeme gableca, često nema slobodnog mjesta, a ista je slika i kad u Županju stignu gosti iz svih dijelova Hrvatske ali i inozemstva –kaže vlasnik Štaglja Mario koji je od samih početaka fiš počeo pripremati po receptu njegovog tate Zdenka Kružljaka. On je pak, više od tri desetljeća na samom vrhu ljestvice najboljih kuhara fiša. O tome svjedoče i brojne nagrade u samom prostoru, ali i činjenica da je prošle godine u Podravini ponovo odnio zlato za najbolji fiš. 

Foto: Nikola Zoko

U Štaglju se fiš  poslužuje uz široke domaće rezance, više je blage konzistencije, koju ljubitelji ljutog mogu pojačati koncentriranom ljutom paprikom. Kako je teško odlučiti da li je bolja riba ili sam umak, fiš se jede žlicom i kombinira uz šnitu domaćeg kruha. Kad ste u Županji, svakako jedite originalnu verziju ovog specijaliteta, a za one koji se žele okušati u pripremi Zdenko nam je otkrio recept. –A što da vam kažem, fiš se jednostavno priprema i svatko za njega ima svoj recept. Bolji je kad se priprema za više osoba (ja uvijek kuham tako) te da se koristi kvalitetna riba. Pripremate li fiš za osam osoba, treba vam najmanje tri kilograma riječne ribe. Ja volim šarana – kaže Zdenko dok piše recept. 

Foto: Nikola Zoko

Fiš paprikaš Štagalj

Sastojci:

3 kg ribe, može miješano som, štuka, šaran...

1/2 kg luka (kuhati i blendati)

2 žlice soli

1 velika žlica ajvara

1 dl rajčice

1,5 l ribljeg temeljca

začinska mješavina za fiš

3 žlice slatke paprike i 1/2 žlice ljute paprike

Priprema:

U posudu za kuhanje (kotlić) ubacite sol, ajvar i rajčicu. U dvije litre tople vode umiješajte začinsku mješavinu za fiš te ulijte u posudu za kuhanje. Dok se sastojci sjedinjuju napravite riblji temeljac – u 1,5 l vode kuhajte ribu, odvojite je od kostiju i blendajte – te ga dodajte na postojeći sadržaj kotlića (malo odvojite sa strane). Sad je vrijeme za blendanje luka kojeg pomiješajte s ostatkom temeljca i to dodajte u kotlić. Sve sastojke stavite na jaku vatru i kuhajte dok ne zavrije. Pustite da ključa desetak minuta i za to vrijeme pripremite svježu ribu. Ubacite u tekućinu lijepe komade ribe, dodajte slatku i ljutu papriku te pustite da se kuha još 15 minuta. 

Foto: Nikola Zoko

Kad ste već u Štagalj došli da biste pojeli nagrađivani fiš, Mario ili Zdenko vas mogu ponuditi još jednim specijalitetom koji se jede samo na ovom mjestu. Riječ je o gulašu napravljenom od ribljih iznutrica koji je toliko poseban i aromatičan da ga jednostavno ne uspijevate prestati jesti! – Gulaš po kojem smo posebni je nastao slučajno! Jednostavno je ostalo dosta tih iznutrica tijekom pripreme ribe za fiš, pa ih je Zdenko pokušao iskoristiti. Počeo je sve dinstati na luku i dodavati začine! Gostima se svidjelo i evo našeg autorskog jela koje je vrlo popularno na našem meniju! – kaže Mario i kao za fiš, otkriva i male tajne pripreme gulaša. Naravno, ukusnije je kad ga jedete u Štaglju s toplim domaćim kruhom, ali ako ga želite napraviti kod kuće, u nastavku je recept! 

Foto: Nikola Zoko

Gulaš od ribljih iznutrica à la Štagalj 

Sastojci:

  • 2 glavice luka
  • 1 žlica masti
  • iznutrice ribe (ikra, mliječ, jetra)
  • sol, papar
  • 1 žlica ajvara
  • 1 žlica slatke paprike
  • prstohvat ljute paprike
  • 1 žlica Vegete, po želji

Priprema:

Na sitne komadiće narežite dvije glavice luka te ih lagano prepržite na jednoj žlici masti. Kad je luk staklast i žut stavite na njega iznutrice ribe te podlijte s malo vode dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Dinstajte oko 15 minuta te dodajte začine (sol, papar, Vegetu i ajvar). Nakon približno 10 minuta laganog krčkanja dodajte u smjesu žlicu slatke paprike i zaljutite po želji. Gulaš se može jesti s toplim kruhom ili domaćom palentom. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije