Kad Baranjci žele pojesti pravi fiš-paprikaš, dolaze u Dravsku ižu jer tvrde da nema boljeg nigdje. Naravno, to vam nikad neće priznati javno. – Dolaze nam iz Baranje svim mogućim prijevoznim sredstvima, čamcima, biciklima… kažu da žele pojesti fiš kakav se oduvijek pripremao u ovim krajevima – kaže Ruža.
A kakav je to? – Fiš vam je priča za sebe. Prvo, ne možete ga pripremati manje od tri sata, to je sigurno. Drugo, ako u njemu nema 5-6 vrsta ribe niste napravili fiš! Stoput sam dala ljudima recept pa mi drugi put kad dođu kažu – sve smo radili kako ste rekli, ali nije bio ni sličan vašem. I onda u razgovoru ispadne da su koristili samo šarana! Dakle, idemo ponovo, u fiš idu šaran, štuka, linjak, patuljan, som i obavezno rep i glava smuđa. Morate imati i domaću baranjsku papriku, ljutu i slatku. A dobro bi bilo i da imate vino iz ovih naših krajeva. I onda možete krenuti s pripremom – objašnjava nam gospođa Ruža koje sve preduvjete trebamo ispuniti da bismo uopće razmišljali o tome da se primimo zahtjevnog posla pripremanja domaćeg fiš-paprikaša.
– Sve kreće od luka, trebate dosta luka, naravno domaćeg, koji ćete očistiti, narezati na četvrtine i ubaciti u posudu za kuhanje. Stavite vode taman koliko treba da prekrije luk, malo posolite, poklopite i pustite da kuha dok luk ne omekša. Ni slučajno ne bacajte vodu u kojoj ste kuhali luk jer ona čuva sve arome. Uzmite štapni mikser, sve lijepo izblendajte i onda opet na vatri lagano kuhajte da se višak vode reducira. Zapravo trebate dobiti finu gustu smjesu zlatno-smeđe boje. E sad, na to ide riba koju ste fino narezali na komade, vino, voda, domaći paradajz, slatka i ljuta paprika, feferoni, začini i sve se opet lijepo kuha dok ne dobijete fini gusti fiš. Opet kažem, koliko će jelo biti gusto, najviše ovisi o onom luku koji ste na početku pripremili. Što više luka, to gušći fiš, ali opet ne smijete pretjerati – objašnjava Ruža koja dnevno zna pripremiti i stotinu porcija...
Ostatak intervjua s vlasnicom legendarne Dravska iže, ali i gdje je i što radi Goran Kočiš, prvi i jedini dobitnik Michelinove zvjezdice u kontinentalnom dijelu Hrvatske te kako teku pripreme za otvorenje tapas bara Mate Jankovića pročitajte u novom broju magazina Slano & slatko koji izlazi u subotu, 22. siječnja, u paketu s Večernjim listom.
Ovo je prestrašno... ....sramota za novinarstvo i novinare VL.....Pitomača i Križnica........ blage veze nemaju sa Baranjom a niti dolaskom baranjaca pazi ovo..... na fiš u Pitomaču. Prestrašno je zemljopisno neznanje novinara koji pišu za VL....... ili je ovo plaćeni naručenini tekst lokalnog ugostitelja iz PODRAVINE !?