POMNO PLANIRANJE

Novi trend: Planeri za smrt novi su hit na tržištu, evo što se sve u njih zapisuje

13.10.2024.
u 19:30

Pravovremeno planiranje kraja života garancija da će se vaše odluke o medicinskoj skrbi i financijama poštovati i nakon što više nećete biti u mogućnosti izraziti svoje želje

U brojnim online trgovinama i knjižarima već neko vrijeme moguće je kupiti – planere za smrt. Naizgled obični rokovnici zapravo su bilježnice u koje njihovi vlasnici upisuju detalje i želje vezane uz završetak života na ovome svijetu, što bi njihovim nasljednicima trebalo olakšati odluke oko liječenja u slučaju bolesti ili nesreće, organizacije sahrane, ali i sređivanje nasljedstva te drugih administrativnih poslova koje prate nečiji završetak života.

Zvuči pomalo bizarno, no zapravo je riječ o praktičnom trendu koji je u svijetu već neko vrijeme prisutan, piše portal Healthline. Stručnjaci kažu kako je pravovremeno planiranje kraja života garancija da će se vaše odluke o medicinskoj skrbi i financijama poštovati i nakon što više nećete biti u mogućnosti izraziti svoje želje. Time ujedno smanjujete stres za one koji ostaju nakon vas jer ih oslobađate donošenja odluka u vaše ime.

VEZANI ČLANCI:

Stručnjaci kažu kako se ključni dio planiranja kraja života odnosi na sređivanje financijskih i imovinskih pitanja. Konkretan plan omogućuje službeno dokumentiranje želja za posljednje dane života. To uključuje važne odluke, poput vrste medicinske skrbi koju želite primiti u slučaju bolesti, organizacije sprovoda te raspodjele imovine.

Plan za kraj života trebali biste izraditi dok ste još mladi i zdravi. I dok u malu crnu 'bilježnicu  za smrt' možete zapisivati živopisne i kreativne detalje, poput odabira pjesama ili vrste cvijeća za vlastiti sprovod, ako ozbiljnije planirate odlazak s ovoga svijeta, trebali biste sastaviti i nekoliko pravnih dokumenata. Na taj način možete biti sigurni da će i u vašim posljednjim životnim trenucima te nakon smrti sve biti baš onako kako ste zamislili.

GALERIJA: Plijesan vam napada kuću? Riješite je se uz ove jeftine trikove

1/5

To je, prije svega, medicinska dokumentacija vezana uz liječenje u posljednjim danima života. Primjerice, ako se ne želite podvrgavati određenim medicinskim tretmanima ili operativnim zahvatima u određenom stadiju bolesti ili nakon nesreće, jasno to naznačite u odgovarajućim dokumentima.

Kada je riječ o medicinskoj dokumentaciji, imajte na umu i donorsku karticu ili sličan dokument kojim jasno dajete do znanja ako ste suglasni s tim da se u slučaju smrtnog slučaja vaši organi doniraju. Riječ je o plemenitoj gesti kojom, i kad vas jednom ne bude na ovome svijetu, možete spasiti više života.

Za života biste svakako trebali napisati i oporuku kako bi vaši nasljednici bili na čistom oko raspodjele imovine koju ostavljate. Jedna od opcija je i osnivanje zaklade za različite humanitarne svrhe. Ako je potrebno, prilikom sastavljanja ovih dokumenata potražite pomoć odvjetnika ili drugog pravnog stručnjaka.

Za života možete pripremiti i punomoć kojom određenu osobu od povjerenja ovlašćujete da u vaše ime još za života donosi medicinske, pravne, financijske i poslovne odluke. Planiranje kraja života može biti izazovno, ali uz pomno planiranje možete se pobrinuti da se želje ispoštuju, a vaši voljeni da budu oslobođeni nepotrebnog stresa.

Ovo su najukletija mjesta u Hrvatskoj: Kuća iz koje dopiru krikovi i opsjedaju je duhovi, crnokosa ljepotica nestaje iz vozila...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije