POGLED U BUDUĆNOST

Tvrtka iz Berlina nudi zamrzavanje tijela: 'Sami birate kad ćemo vas ponovno vratiti u život'

Shutterstock
22.08.2024.
u 14:30

Za pojedince koji se odluče na ovu metodu, primarna motivacija je strah od smrti, krioprezervacija im pruža nadu i osjećaj sigurnosti, kažu u tvrtki koja nudi neobičnu uslugu

Skuliraj se! Ovaj izraz dobiva potpuno novo značenje nakon vijesti da jedna europska tvrtka ljudima od nedavno nudi mogućnost kriogenog zamrzavanja tijela, u nadi da će ih jednog dana u dalekoj budućnosti ponovno oživjeti. Tomorrow Bio, tvrtka sa sjedištem u Berlinu, naplaćuje prilično visoku cijenu — 222.603 dolara, uz mjesečnu članarinu od 55 dolara — za stavljanje tijela i dijelova tijela na led. Samo zamrzavanje mozga stoji 83.473 dolara, prenosi NY Post.

'Osobno vjerujem da ćemo tijekom mojeg života, a trenutno mi je 40, svjedočiti sigurnom krioprezerviranju i reanimaciji složenih organizama', kaže suosnivač tvrtke Fernando Azevedo Pinheiro.

VEZANI ČLANCI:

'Za pojedince koji se odluče na ovu metodu, primarna motivacija je strah od smrti. Krioprezervacija im pruža nadu i osjećaj sigurnosti, nudeći potencijalni put za produženje njihovih života', kaže Pinheiro.

U tvrtki kažu kako su do sada 'ohladili' šest ljudi i pet kućnih ljubimaca, a na listi čekanja nalazi se 650 ljudi, u prosječnoj dobi od 36 godina. 'Nitko od njih ne očekuje da će uskoro umrijeti', Pinheiro.

GALERIJA: Influencerica saznala da je muž vara s majkom nakon što se probudila iz kome poslije moždanog udara

1/4

Kako čitav proces zapravo funkcionira? Tomorrow Bio nudi tzv. 'terensko krioprezerviranje' u sklopu kojega započinju proces krioprezervacije odmah nakon što se pacijent proglasi zakonski mrtvim, koristeći prilagođene ambulante koje funkcioniraju kao mobilne operacijske sobe. Tvrtka tvrdi da je jedina na svijetu koja to radi.

Pinheiro je pojasnio kako se tjelesne tekućine umrlog zamjenjuju medicinskim antifrizom kako bi se spriječilo nepovratno oštećenje hladnoćom. Temperature se snižavaju na oko -320 stupnjeva Fahrenheita odnosno oko -195 stupnjeva Celzijusa tijekom nešto više od tjedan dana prije nego što se tijelo pohrani u dugi čelični spremnik s tekućim dušikom za dugotrajno skladištenje.

Ako osoba bude uspješno oživljena nakon postupka sličnog onome koji je prošao fiktivni strip junak Captain America, a njihov uloženi novac nije u potpunosti iskorišten za liječenje, vraća im se preostali iznos.

Tvrtka ima skladišne objekte diljem Europe, uključujući Berlin i Amsterdam, a najavili su i skoro otvaranje skladišta u New Yorku. Kažu kako mnogi njihovi klijenti imaju ciljeve koji su usmjereni prema dalekoj budućnosti. 'Mnoge kupce fasciniraju mogućnosti budućih tehnologija i iskustava, poput svemirskih putovanja, žele sve to doživjeti i zbog toga se odlučuju na zamrzavanje tijela', tvrdi Pinheir.

Žena voli pokazivati svog muža na Tik Toku: 'Super mi je vidjeti kako ga druge žene žele!'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije