Promo

Novi zanimljivi Sauvignon Blanc na hrvatskoj vinskoj sceni

Promo
18.07.2024.
u 14:52

Vinogradi Royal Hill vinarije u Erdutu prostiru se na 50 hektara, a njihova zasađenost plemenitim francuskim sortama potvrđuje inspiraciju koju ova ambiciozna mlada vinarija pronalazi u bogatoj tradiciji francuskog vinogradarstva.

Ove godine su povodom prvog novog vinograda sa zasađenih 5 hektara najboljih francuskih klonova Sauvignon Blanca, lansirali novu etiketu - Royal Hill Estate Sauvignon Blanc.

Druga najpopularnija sorta vina na svijetu

Sauvignon blanc je druga najpopularnija svjetska vinska sorta. Zavisno od klime, daje vrlo raznolika vina. U hladnijim podnebljima loza daje vina s izraženijom kiselinom uz dominaciju “zelene” arome trave, zelene paprike, zelene jabuke ili koprive i tek rijetko prisutno tropsko voće ili bazgu. U toplijim podnebljima pak, dominira upravo spomenuto tropsko voće te citrusne note. Posebno su na cijeni vina ove sorte koja se mogu opisati kao “svježa, ali elegantna”.

U čast novog vinograda

Royal Hillov Sauvignon Blanc aromatski se smjestio negdje na pola puta između svježih i toplijih podneblja. Djelomično je to i rezultat činjenice što su u Royal Hillu  grožđe za ovo vino djelomično nabavljali iz raznih hladnijih podneblja poput Štajerske i Međimurja. Već u 2024. novi vinograd Royal Hilla dati će svoj prvi rod, te ćemo moći ocijeniti koliki su njihovi napori u  skladu s njihovim visokim ambicijama. One će biti okrunjene izgradnjom nove, ultramoderne vinarije, čije se puštanje u rad očekuje 2026. godine.  

Foto: Promo

Ukusna paleta Royal Hill Estate Sauvignon Blanca obiluje aromama tropskog voća uz svježe herbalne note šparoga i limunske trave, koje zaokružuje pikantna bazga. Hrskave kiseline i slastan završetak čine ovo vino izuzetno osvježavajućim. Novo vino iz Royal Hilla lansirano je na domaće tržište u limitiranoj seriji od desetak tisuća boca, a već na prvim sajamskim nastupima osvojilo je brojne komplimente od stručnjaka i ljubitelja vina. Uz ograničenu količinu ide i limitirana distribucija, pa će ovo vino biti dostupno isključivo u odabranim domaćim restoranima i kod vodećih distributera poput Mive, Vrutka i Punog sepeta. Za širu publiku, osigurana je distribucija kroz poznate vinoteke poput Witrine, Vinite i Vintese.

Uz tople ljetne i jesenske večeri

Sauvignon Blanc Royal Hilla svakako je pogodan za ozbiljno sparivanje s jelima. Ovo je jedno od rijetkih vina koje se savršeno slaže sa sushijem. Osim s raznim morskim plodovima, posebno školjkama i škampima, ovo novo vino Royal Hilla izvrsno se uklapa s pastama i rižotima s artičokama i šparogama te s mekanim i kremastim sirevima poput briea ili mladih kozjih sireva. Vjerujemo da će ovo vino biti označeno kao "treba probati" na mnogim ovogodišnjim vinskim listama.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije