Frankovka je jedna od uistinu tradicionalnih europskih sorti grožđa, čijih vinograda ima praktično po cijeloj srednjoj Europi. U njemačkoj povijesnoj pokrajini Württemberg zovu je blauer limberger, u Gradišću gdje je i Hrvati od nje prave vino zovu je blaufränkisch, u Italiji oko grada bergama zovu je franconia, u Metliki susjedne Slovenije modra frankinja. U koju god od ovih zemalja dođete i pitate 'pa čija je ta frankovka' reći će vam – naša je! Pa tako ima teorija koje je dodjeljuju i nama. A mi smo, pak, kao i prema nizu drugih sorti koje su ovdje prisutne i stoljećima bili prema frankovki očusi i maćehe, pa smo je zanemarivali i potcjenjivali. Da bi sada, opet kao i brojn druge sorte, doživjela jedan preporod. Imali smo prilike vidjeti kako taj preporod vide u vinariji Enosophia iz Feričanaca na čijoj smo prezentaciji frankovke i čuli te i niz drugih interesantnih podataka vezanih uz ovu sortu.
- Kao vinarija imamo dugu i uspješnu tradiciju proizvodnje vina od Frankovke. Misija nam je da vina od ove sorte dostignu status koji imaju omiljene crne sorte na tržištu Hrvatske, posebno jer predano kreiramo posebna vina, osvajamo brojne nagrade i priznanja, kazao je enolog i direktor vinarije Martin Kovačević.
Degustacija se frankovke, vertikala kako vole zvati znalci kušanje više godišta, zbila uoči ovogodišnjeg Martinja, krunskog vinskog praznika koji je nakon lijepih sat vremena s frankovkom i proslavljen u prostorijama Business Cluba 5 Sky Towera u Zagrebu. Nakon uvoda s pjenušcem Today Rose napravljenim upravo od frankovke, krenuli smo u svijet crne sorte istoka Hrvatske. Lingua Franca 2020. vino je od frankovke koje je pitko, ne toliko punog tijela gdje se u aromama promaljaju očekivane note tamnog voća više vrsta, ponajprije onog bobičastog a osjetit će se i nešto začina. Osjeća se i deklarirano odležavanje u velikim hrastovim bačvama a rekli bismo da bi ovo vino moglo dosta toga još ponuditi i u cijelosti se zaokružiti za koju godinu. Da bi se onda vertikala nastavila linijom Miraz, najprije berbe 2019. godine. Nagovještaj je to onoga što nas je tek čekalo u nastavku, no u ovoj se frankovki već osjeti i čokolade, višnje, punije je, naravno s izraženim taninima, vino je dozrijevalo u bačvama 12 mjeseci a onda još godinu i pol u boci. Dobro vino kod kojeg će biti interesantno vidjeti može li kroz još odležavanja doseći ona vina koja smo sljedeća probali.
A to je Miraz Frankovka 2018. koja je nagrađena zlatom na ocjenjivanju Mundus Vini ove godine. Ništa čudno, puno vino, zaokruženo, strukturirano, s nizom nota u aromama i okusima gdje su i ukuhano voće i čokolada, i bobičasto voće, nešto suhih šljiva, začini u tragovima, tanini u prolazu gutljajem koji se teško bore za svoj prostor. I k tome izraženog karaktera. Zaista dobro, vidi se zašto je nagrađeno. No, neka se nitko ne ljuti, naš je favorit Miraz Frankovka berbe 2016. godine. Ono što smo naveli za berbu 2018. godine, vrijedi, naravno, i za 2016. a onda još malo. Iznimno strukturirano, moćno vino, s notama koje smo susreli u ranije probanim vinima ali koje dolaze u valovima, posebno kako se vino malo otvori. Riječ je o vinu koje konkurira ponajboljim crnim vinima s juga što nije mali kompliment ali ga se usuđujemo dati.
I onda jedno doista pravo arhivsko vino, Miraz Frankovka 2012. gdje je od znalaca u društvu kušača te večeri primijećeno kako se ovo vino doista lijepo razvilo savladavajući dosta trnovit put dozrijevanja. Dokazuje kako frankovka zaista ima veliki potencijal odležavanja, davanja velikih vina, a kroz koje prolazi već i patina povijesti dulje od desetljeća. Još slojeva aroma iz kojih dopire i kava, robusnost, vino je ovo za prave sladokusce.
I za kraj, jedno predikatno vino, naravno, od frankovke. Već je dovoljna preporuka da je Ledeno vino berbe 2016. na Decanteru 2018. godine što je već dovoljno priznanje za prvo predikatno vino od frankovke. I doista je dobro, ne preslatko niti pregusto, pitko, lijepih aroma, vrlo skladno. Spomenimo još samo kako su jedan od zalogaja uz vina na degustaciji bile i čokoladne praline napravljene upravo s vinima od frankovke. Frankovka je očito na putu da dosegne onakvu slavu kakvu je trebala imati prije više desetljeća no nikada nije kasno, reklo bi se, a obzirom da se vrši i klonska selekcija, budućnost će biti osigurana.