Omiljene slance možete puniti sirom, šunkom ili nekim drugim punjenjem po želji. Mi najviše volimo prazne jer tako mora biti. Recept smo posudili s Instagram profila blogerice Marije Herjavić Jerkić.
Domaći slanci
Za tijesto:
0,5 kg glatkog brašna
10 g suhog kvasca
300 ml mlijeka
malo šećera
malo soli
50 ml ulja
1 žlica octa
malo mlijeka za premaz
Preljev od soli:
2 žlice brašna
1 žlica kukuruznog škroba
1 žlica soli
malo vode, da se sve poveže u gustu smjesu
Priprema:
Sve sastojke za tijesto ubacite u zdjelu, umijesite i pustite da se jednom digne. Podijelite na 8 ili 16 komada (8 je za velike, 16 za male), lagano razvaljajte (kao tortilju), po želji napunite, čvrsto zarolajte i slažite na masni papir. Pustite da se dignu dok se pećnica ne ugrije na 180 stupnjeva, premažite ih mlijekom i stavite peći. Nakon 10 minuta prošarajte ih preljevom od soli za koji samo treba promiješati sve sastojke. Pecite još dvadesetak minuta dok ne porumene.
Tijesto možete umijesiti i uvečer, nauljiti da se ne osuši, pokriti i ostaviti preko noći u hladnjaku. Ujutro samo formirajte slance i nastaviti sve prema uputama.
VAŽNO: Slanci će poprilično narasti pa ako ih želite odvojene, ostavite dovoljan razmak između njih.