Prva stvar koju morate odlučiti je broj gostiju. Razmislite dobro hoćete li otvoreno svima reći da si "slobodno povedu još nekoga" ili ćete pozvati isključivo ljude s popisa. Svi znamo kako završi prva opcija - stan vam je pun nepoznatih ljudi i naravno da dolazi do dijeljenja u grupice. Plus, premašit ćete budžet, sigurno.
Nakon što ste odredili broj ljudi vrijeme je za budžet. Izračunajte koliko će otprilike hrane biti potrebno, kao i pića kojeg uglavnom trebamo više. Svi volimo ukrasiti svoj dom kada nam dolaze gosti, ali na kraju shvatimo da su ti ukrasi bili uzaludni jer su se ionako tijekom večeri zagubili, razbili i uništili, te ih ne možemo ponovno iskoristiti.
Na tome ćete dosta uštedjeti, kao i na pripremi hrane koje mora biti jer ljudi od plesanja i alkohola ogladne, ali zaista nema potrebe za pripremom toliko vrsta hrane. Odaberite fingerfood: kanapei, kuglice od sira, razne paštete i kruh i mini kolačići koje ste vrlo vjerojatno pripremili još prije Božića. Fingerfood se jede rukama, kao što i sam naziv kaže pa nećete imati hrpu bešteka i tanjura za oprati nakon tuluma.
Najbitnija stavka je piće. Možete ga nabaviti u diskontu, gdje se uglavnom kupuju veće količine. Osim toga, pratite i sniženja vina i šampanjaca kojih ima kroz cijeli prosinac. Na taj način vaša ponuda gostima može biti raznolika bez da bankrotirate.
Gotovo sve nas nervira kada ona jedna osoba sjedne za laptop i počne mijenjati glazbu. Napravite sami playlistu - iako će to oduzeti malo više vremena nego da samo stisnete "play" na YouTubeu, bit će bolje. Stavite za svakoga ponešto - nikada nećete svima ugoditi, zato je najbolje da od svake vrste glazbe za koju znate da ju vaši prijatelji slušaju stavite po nekoliko pjesama. Stavite sve na "shuffle", a laptop i ostalu opremu stavite na neko nevidljivo mjesto.
Ako misliš da se na tvojim tulumima ljudi previše dijele u grupe, povežite ih. To se očekuje od domaćina - upoznajte najbolju prijateljicu i kolegu s posla jer ste upravo vi ta poveznica između njih za novo poznanstvo i teme.