za zdravlje

Osam namirnica koje treba jesti nakon 40. godine

mlijeko
Photos.com
29.10.2012.
u 16:00

Nakon četrdesete godine organizam je podložniji kardiovaskularnim bolestima, dijabetesu te nakupljanju kolesterola pa nezdrav način života postaje još veći problem

Nakon određenih godina ljudsko tijelo drukčije nego inače reagira na hranu pa je vrlo važno pripaziti na unos određenih namirnica. Jedno je istraživanje pokazalo da količina energije koju sagorijevate u stanju mirovanja počinje padati od tridesete godine za sedam posto sa svakim novim desetljećem. Nastavite li jesti kao što ste jeli, primjerice, u dvadesetima, vjerojatno ćete dobivati na težini. Zdravlje je nakon četrdesete podložnije i kardiovaskularnim bolestima i dijabetesu te nakupljanju kolesterola pa nezdrav način života postaje još veći problem.

Evo nekoliko namirnica koje mogu pomoći u učinkovitoj borbi protiv tih bolesti:

1. Zob. Zob sadrži beta-glukan, topivo vlakno koje može pomoći u smanjenju neželjenih oblika kolesterola, lipoproteina niske gustoće (LDL). Antioksidansi štite od arteroskleroze (nakupljanja plaka na stijenkama arterija. Od zobi (odnosno zobenih pahuljica) možete napraviti kašu s mlijekom ili ih dodati jogurtu.

2. Trešnje. Ovo voće korisno je u borbi protiv gihta i artritisa. Bogat su izvor antioksidansa antocijanina. Kako se mokraćna kiselina kristalizira unutar zglobova, u jednom je istraživanju pronađen podatak da konzumacija 200 grama trešanja za doručak povećava izlučivanje kiseline za 60 posto.

3. Bademi. Ovo koštuničasto voće ima nekoliko blagodati za organizam, od snižavanja šećera u krvi do smanjenja kolesterola. Ako samo trećinu uobičajenih masnoća koje unosimo zamijenimo bademima, snizit će se LDL kolesterol, pokazala je studija. Grickajte ih umjesto prerađenih grickalica poslije obroka.

4. Masna riba. Omega-3 masne kiseline iz ribe pomažu smanjenju broja otkucaja srca i krvnog tlaka te smanjuje rizik od aritmije. Najbolji izvori omega-3 masnih kiselina su losos, skuša, tuna, srdela i haringa. Brojna istraživanja pokazala su da žene koje konzumiraju masnu ribu imaju najnižu učestalost moždanih udara. Riba se mora jesti barem četiri puta tjedno.

5. Soja. Izoflavoni iz soje povezani su sa snižavanjem kolesterola, povećanjem gustoće kostiju žena u postmenopauzi, ali i poboljšanju muške plodnosti. U jednoj studiji žene u postmenopauzi u dobi od 50 godina nakon 12-tjednog režima s tri sojina obroka dnevno smanjile su ukupni kolesterol za 5,5 posto. Razina proteina osteokalcina također se povećala, a on i inače potpomaže jačanje kostiju. Konzumirajte kuhanu soju barem dva do tri puta tjedno.

6. Rajčice. Izvrstan su izvor antioksidansa likopena i organizmu nude zaštitu protiv formiranja i širenja stanica raka, kao što štite arterije od ateroskleroze. Samo 150 ml soka od rajčice nakon 20 minuta vježbanja zaštitit će prostatu, pluća i želudac od raka, ali i od srčanih bolesti. Likopen se lakše apsorbira ako je termički obrađen pa je najbolje da konzumirate sok ili pasiranu rajčicu te pire.

7. Punomasno mlijeko. Masnoće iz mlijeka mogu pomoći u borbi protiv smanjenja mišićne mase koje zahvaća starije (pogotovo ako vježbom ne održavaju tonus mišića). Jedna je studija pokazala da pijenje punomasnog mlijeka nakon vježbanja može osigurati porast mišićne mase. 

8. Piletina. Velik izvor bjelančevina pomaže doprinijeti učinkovitijoj izgradnji mišića. Studija od prije dvije godine otkrila je da je blago povećani unos proteina bolji za održavanje linije nego kad se radilo o ugljikohidratnoj dijeti.

Komentara 37

DA
Daruvarčanin
17:34 29.10.2012.

Jasno, zob mora biti iz ekološkog uzgoja, ali nikako hrvatska jer je očajnog okusa. Zob najvećega hrvatskoga ekološkog proizvođača čak je pala na kontroli! Najbolja je ona DM-ova. Jest da 500 g stoji 16.90 kn, ali Alnaturina zob vrijedi svake lipe.

DA
Daruvarčanin
17:35 29.10.2012.

Dalje, bademi i trešnje zlata vrijedi, ali zato treba bježati od ribe ako vam je život mio. Riba je prepuna teških metala koje naš organizam ne može probaviti. Osobito je opasna jadranska!

DA
Daruvarčanin
17:31 29.10.2012.

Baš sam se obradovao kada sam na prvomu mjestu ugledao zob koja je, uz proso, pir i kinou, vrh prehrambenih vrhova. No potom me duboko razočarao savjet da tu prvoklasnu namirnicu valja miješati s mlijekom i jogurtom. To je lošoš savjet jer miješanjem spomenutih namirnica uništavamo probavu koja ih istodobno ne može probaviti. Zatim, mlijeko i mliječni proizvodni otrovno su smeće koje treba izbaciti iz prehrane. Zob treba staviti u proključalu vodu, kuhati 20-ak minuta, potom posoliti i poškropiti maslinovim uljem. Servirati ju sa salatom u kojoj mora biti malo vode, limunova soka, soli i maslinova ulja. I tako dobivamo ukusan obrok kojemu nema premca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije