SAMOZATAJNA LJEPOTICA

Otkrijte gdje su bajke doista nastale i istražite (ne)poznate čarolije Brodsko-posavske županije

Brodsko-posavska županija
Foto: TZBPŽ
1/8
18.10.2022.
u 16:28

Bogatstvo voda, šuma, plodno tlo, plovna rijeka, kulturno povijesni spomenici, važni kopneni europski putevi - sve to i još mnogo više od toga upoznat ćete obiđete li čuvaricu prirode, okusa i tradicije slavonske posavine

U južnom dijelu slavonske nizine između planine Psunj, Požeškog i Diljskog gorja sa sjevera i rijeke Save s juga, kao da se htjela malo sakriti, smjestila se Brodsko-posavska županija. Ali taj se dragulj sve više otkriva i postaje sve zanimljiviji domaćim i stranim turistima. U vremenu pandemije kad je želja mnogih bila odmor na nekom zanimljivom, ali ne previše napučenom mjestu malo.pomalo Brodsko-posavska županija postala je hit odredište. Nije to čudno jer taj dio Lijepe naše bogat je prirodnim ljepotama, ali i kulturno povijesnim spomenicima, diči se predobrom eno i gastro ponudom, a poznato je da je to i mjesto gdje su nastale brojne bajke.

U tom bajkovitom kraju Ivana Brlić-Mažuranić ili hrvatski Andersen, napisala je svoje najpoznatije bajke - Šegrt Hlapić, Regoč, Neva Nevičica... Baš u Slavonskom Brodu u obiteljskoj kući Brlićevih na glavnom gradskom trgu. Danas je tu Interpretacijski centar Ivana Brlić-Mažuranić, a u sklopu istog, na prvom katu, stalni postav s autentičnim namještajem i inventarom iz stana u kojem je spisateljica napisala svoje najljepše pripovijetke. U prizemlju Kuće je izložbeni salon, a u obilasku ćete saznati još mnogo toga o bajkama koje su dio odrastanja svake generacije.

U Slavonskom Brodu obavezno treba obići tvrđavu Brod, jedinstveni primjer vojne arhitekture 18. stoljeća. Nudi mnoštvo kulturno turističkih sadržaja jer gradske vlasti prepoznale su važnost objekta te je permanentno revitaliziraju. Ne zaboravite na Franjevački samostan. tu je moguće pogledati Spomen sobu velikog hrvatskog pjesnika Dragutina Tadijanovića. Očarat će Vas u Slavonskom Brodu Splavarska ulica. Jedina je to ulica u kojoj stanovnici tijekom cijele godine žive na vodi, na splavovima s kućnim brojem. Živopisni kolorit Splavarske zadržat će Vas duže nego ste planirali jer prizor je kao s razglednice i izgleda baš bajkovito. U centru grada, a samo 50 metara od rijeke Save možete uživati u hotelu Savus, smjestiti se u njegovim udobnim sobama ili kušati specijalitete koje nude. Ako pak želite boraviti u jednoj od najpoznatijih vinarskih regija Hrvatske - zadržite se u Brodskom Stupniku. Smjestite se u Stupničkim dvorima gdje jedinstvenu cjelinu čine hotel, vinarija i restoran i nude vrhunsku ponudu.

Foto: TZBPŽ

"OBIČAJI NAŠI, GUŠTI VAŠI"

Tko god dođe u Brodsko Posavsku županiju morat će donijeti tešku odluku: što sve vidjeti? Nije jednostavno jer taj dio Lijepe naše skriva prave dragulje koje treba obići. Stoga je idealno za planiranje godišnjeg odmora. Domaćini će vas oduševiti jer kako kažu "običaji naši, gušti vaši", pobrinut će se da vidite što je moguće više prirodnih ljepota i kušate specijalitete kakvih nigdje nema. Slavonska Posavina ima i svoju svojevrsnu himnu. “Odavno smo graničari stari, čuvali smo granicu na Savi”, stihovi su koje ste zasigurno čuli. A predstavlja uspomenu na doba kada je taj kraj imao ulogu bedema između Austrijskog i Turskog carstva. Iz tog vremena potječu narodni običaju, izgled sela ali i povijesni spomenici i foto-atrakcije toliko privlačni turistima.

Foto: TZBPŽ

SALAŠI I RANČEVI POSTAJU HIT

I slavonski salaši, rančevi i seoska imanja sve su zanimljiviji posjetiteljima. Okuse i mirise Slavonije možete kušati i vidjeti na Salašu Savus u Bukovlju. Baš kao u stara vremena, tu se jelo priprema na vatri slavonskog hrasta, u starinskom posuđu uz neizostavni pikantni kulen i domaću kapljicu. U brdskom dijelu općine Sibinj, na diljskoj visoravni Jezerac, smjestile su se Paljevine, jedno od legendarnih odvoračkih sela. Tu se odjeća ugođaj nekih davnih, prošlih vremena kada je svaka kuća i svaka obitelj imala svoju priču i prenosila je s koljena na koljeno. Pučka tradicija i stari recepti zapisani su u knjigama iz nekih davnih vremena, a sada na gospodarstvu Paljevine možete isprobati specijalitete pripremljene kako se to nekad radilo.

Osvojit će vas šarm Stare Kapele jer tradicionalna domaćinstva izgledaju bajkovito sa svojim fenjerima na petrolej. Mir i tišina odmor su za dušu. Ali tu su i poučne staze s više od 120 biljnih vrsta, kao i dvadesetak kilometara pješačko-biciklističkih staza. I sve se može obići u svako doba godine, jer uvijek je drugačije i možete vidjeti nešto novo, a tako privlačno.

Želite li prenoćiti u "podzemnim" apartmanima nalik na sela iz filma "Gospodar prstenova"? Ništa lakše - moguće je to u selu Starci u istoimenom OPG-u. Kućice prekrivene slojem zemlje, a gotovo "ukopane" u brdo osvojit će vas na prvi pogled. No uz te su apartmane i bazen, igralište za mali nogomet, streličarstvo, badminton...doista ponuda za sve ukuse i za svaku dob.

Foto: TZBPŽ

Jahanje je sve privlačniji sport. Ukoliko vas zanima svakako posjetite Ranč Ramarin u selu Garčin. Tu se organizira i škola jahanja za najmlađe i odrasle, ali i šetnja na konjima u prirodi uz educirane vodiče. Posebnost je i noćni kamp za mališane kao i igraonice u prirodi, a uz ranč nalazi se i sportski aerodrom, pa ako ste jedan od sretnika, možete vlastitim avionom doći na turu jahanja i uživanja. I ne samo to nego je moguće i bicikliranje, pecanje, naravno tu su i smještajni kapaciteti i bogata gastro ponuda domaćih autohtonih proizvoda.

Foto: TZBPŽ

Na proputovanju Slavonijom svakako posjetite i eko-etno imanje "Kuća dida Tunje" u selu Oprisavci. Razgledat ćete pravi mali etnografski muzej koji će vas odvesti na putovanje u prošlost. A počastit ćete se specijalitetima kuće, sve redom domaćim proizvodima.

Foto: TZBPŽ

I ljubitelji adrenalinskih sportova mogu uživati jer u Brodsko posavskoj županiji je i adrenalinski park Bebrina. Mjesto je to za super provod cijele obitelji s obzirom na to da su elementi - poligoni primijenjeni za sve uzraste. Adrenalinskim parkom se promiče zdrav i aktivan način života, boravak u prirodi, te kroz aktivne sadržaje i igru educira o prirodnim vrijednostima, očuvanju okoliša kao i o šumi i šumskim staništima. Park je prilagođen za sve generacije - od djece najmanjeg uzrasta do onih starijih željnih aktivnog načina života i kao podrška mlađim generacijama u aktivnom i zdravom odrastanju. Projektom je također realizirana drvena promatračnica uz ribnjak kod mjesta Kaniža na području Jelas polja na Svjetskoj migracijskoj ruti ptica močvarica te nekoliko odmorišta i poučnih šetnica te još jedna drvena promatračnica za ptice i edukativno odmorište za posjetitelje na lokaciji uz ribnjak u Stupničkim Kutima.

Kako će tek uživati ljubitelji ptica posjete li Jelas polje? Na tom zaštićenom području obitava ih više od 230 od kojih su 122. vrste gnjezdarice, a sa okolicom preko 280 vrsta. Za njih je tu obilje hrane jer 24 ribnjaka jer Jelas Polje sadrži 24 ribnjaka raznih veličina, a 20 posto površine odmor.

Foto: TZBPŽ

IDILA ZA SVAKOG

Brodsko-posavska županija svojim položajem smještena je uz najprometniju hrvatsku autocestu koja Srednju Europu spaja s Jugoistočnom. Ipak, njen najveći dio podalje je od buke prometnica i asfalta. Krije toliko čarobnih kutaka koji jednostavno mame na istraživanje. Svi koji vole prirodu oduševit će se pejsažima u svako godišnje doba. Ali i mogućnostima za bicikliranje, ribolov, planinarenje ili pak šetnje kroz krajolik kao iz bajke. Kraj je to koji nudi tako posebne gastro specijalitete da im je nemoguće odoljeti. Kako je i bogat vinogradima, tu su i vinske ceste i brojni nagrađivani vinogradari. Domaćini su ljudi široka srca i tople slavonske duše koji će vas svi redom rado ugostiti i počastiti. A kad jednom dođete jedva ćete čekati ponovni dolazak. Isplanirajte ga na vrijeme i zapišite sve što želite vidjeti jer županija – ljepotica očarat će vas pa je lako skrenuti sa zacrtane ruke. I opet ćete uživati u nečem posebnom!

Sadržaj nastao u suradnji s TZBPŽ

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije