Sve je razvijenija svijest o zdravom načinu prehrane, pogotovu jer se pretilost kao sve rašireniji zdravstveni problem javlja i kod najmlađe populacije.
Prema istraživanjima, čak je 20 posto djece školske dobi u razvijenim zemljama pretilo, a upravo ta dobna skupina najveći je potrošač čokolade, grickalica i slatkiša. Kako bi u te proizvode udahnuli nešto zdravo, skupina znanstvenika nedavno je pronašla formulu za do sada najveće smanjenje štetnih kalorija u mliječnoj čokoladi, sadržanih u šećeru i malo manje u mastima. Energetska se vrijednost čokolade može smanjiti čak 25 kalorija optimalnim omjerom inulina i polidekstroze.
Pritom ostaju maksimalno očuvani originalna tekstura, mekoća i okus proizvoda, objavio je rezultate istraživanja Journal of Texture Studies!
S obzirom na probiotičko djelovanje inulina, a time i povoljan učinak na probavni sustav, sve se više govori o skoroj pojavi takvih čokolada na policama.
Otkrili su kako možemo jesti čokoladu, a ne debljati se!
Energetska vrijednost čokolade može se, pokazala su istraživanja, smanjiti čak 25 kalorija optimalnim omjerom inulina i polidekstroze.
Komentara 2
inulin, polidekstroza? polifenoli, antioksidansi, karotinoidi, omege3-6-12, probiotici... veliko prodavanje magle i nikakav utjecaj na pretilost i opće zdravstveno stanje. Češnjak, špek, luk, skuša, crvena šnicla, pomidor, orehnjača, svega umjereno, pa ti ne trebaju čudotvorne tvorevine iz laboratorija \"razvijenih\" zemalja.
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.
Bože nepismenog li novinara. 25 kalorija na koliko grama čokolade? Na 10 kg? Na 1 g?