ISTRAŽIVANJE

Otkriven gen koji vjerojatno utječe na pojavu gluhoće

uho
Reuters
11.04.2010.
u 09:29

Znastvenici se nadaju kako bi ovo otkriće jednog dana moglo pomoći u liječenju.

Nova genetska greška koja bi mogla biti odgovorna za određene slučajeve gluhoće, otkrivena je i objavljena u američkom časopisu Human Genetics. Prema ovim saznanjima roditelji s nasljednim predispozicijama mogli bi unaprijed predvidjeti točnije kolike su šanse da se stanje prenese na djecu.

Znastvenici se nadaju kako bi ovo otkriće jednog dana moglo pomoći u liječenju.

Navedeni gen čini se ima ulogu u razvoju stanica unutarnjeg uha prije rođenja dijeteta. Genetska bi greška mogla značiti da se stanice ne formiraju kako treba ili se formiraju u nedovoljnom broju zbog čega je javlja gluhoća ili izrazito loš sluh što može dovesti do problema tijekom djetinjstva, uključujući one u ponašanju i one u razvoju.

- Ova će nam saznanja pomoći da poboljšamo tretmane za pacijente te razvijemo nove strategije u liječenju. – zaključio je doktor Hannie Kremer koji je sudjelovao u istraživanju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?