koje vam je najljepše?

Ovo su najpopularnija dječja imena u svijetu u 2024. godini, a mnoga su česta i u našim krajevima

Shuttershock
25.10.2024.
u 15:30

Istraživanje BabyCentra otkrilo je i neke zanimljive trendove u imenima za djecu koji bi mogli postati popularni u nadolazećoj godini.

Službeno je: Olivia i Noah i dalje drže vodeće pozicije na listi najpopularnijih imena za djevojčice i dječake, piše BabyCentra. Većina najpopularnijih 10 imena iz 2023. ostaje i u 2024., uz nekoliko značajnih promjena. Ellie se, primjerice, prvi put pridružila deset najboljih imena za djevojčice zauzevši 9. mjesto, potisnuvši Evelyn na 11. mjesto. Kod dječaka, Asher se nakon pauze vraća među deset najboljih na 9. mjesto, dok je Luca sada na 12. mjestu.

Veće promjene izostale su kod dječaka, gdje je prvih sedam imena nepromijenjeno: Noah, Liam, Oliver, Elijah, Mateo, Lucas i Levi. Ipak, na posljednja tri mjesta dolazi do rotacije – Ezra se popeo na 8. mjesto, Asher na 9., dok je Leo pao na 10.

VEZANI ČLANCI: 

Popis ženskih imena donio je blage promjene. Amelia i Emma zamijenile su mjesta – Amelia je sada druga, a Emma treća. Sophia i Charlotte ostaju čvrsto na četvrtom i petom mjestu, a Isabella i Ava su zamijenile pozicije (6. i 7. mjesto). Mia je stabilna na 8. mjestu, a Ellie je skočila s 15. na 9. poziciju. Luna je sada na 10. mjestu.

Među sto najpopularnijih imena po prvi put su se našli Walker (79.), Bennett (84.) i Adriel (100.) kod dječaka te Ember (90.) i Oakley (96.) kod djevojčica. S druge strane, dugogodišnji favoriti poput Kaydena (101.), Dominica (113.) i Aarona (120.) kod dječaka, te Eve (105.) i Jasmine (122.) kod djevojčica, ispali su iz top 100.

Značajan je i izlazak imena Sarah iz top 100 nakon više od 60 godina; sada se nalazi na 108. mjestu, čime se zatvara jedno poglavlje u povijesti popularnih imena.

GALERIJA: Ovo su najčešća imena koja Hrvati daju djeci, jedno je dulje vrijeme uvjerljivi favorit

1/7

Top 10 najpopularnijih imena za djevojčice: 

  1. Olivia 
  2. Amelia 
  3. Emma
  4. Sophia 
  5. Charlotte 
  6. Isabella 
  7. Ava 
  8. Mia 
  9. Ellie
  10. Luna 

VEZANI ČLANCI: 

Top 10 najpopularnijih imena za dječake:

  1. Noah
  2. Liam 
  3. Oliver 
  4. Ilije
  5. Mateo 
  6. Lucas 
  7. Levi 
  8. Ezra 
  9. Asher 
  10. Leo 

Istraživanje BabyCentra otkrilo je i neke zanimljive trendove u imenima za djecu koji bi mogli postati popularni u nadolazećoj godini. Na temelju podataka prikupljenih tijekom istraživanja, primjećuje se sve veći broj imena inspiriranih važnim događajima u pop kulturi i sportu. Tako su Olimpijske igre u Parizu i predstojeći Super Bowl potaknuli popularnost određenih imena, dok su filmovi, TV serije i spektakularni nebeski događaji poput potpune pomrčine Sunca također ostavili svoj trag.

Među dječacima sve češća imena uključuju Raphael, Louis, Beaux, Remi, Gustavo i Orion, dok kod djevojčica bilježe porast imena poput Louise, Elodie, Arlette, Jolie, Caitlin i Kamilla. Pojavila su se i neobičnija imena inspirirana astronomijom, kao što su Eclipse (Pomrčina) i Sol (Sunce), koja unose dodatnu dozu jedinstvenosti i simbolike.

Postala je baka s 33 godine: ‘Plakala sam kad mi je kćer s 14 rekla da je trudna, ali sada volim kupovati za bebu’

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije