Neuredni ste?

Ovo su razlozi zašto je dobro imati uredan i čist ured

ured
Foto: Thinkstock
02.12.2014.
u 12:00

Osjećaj gadljivosti povezan je s neetičnim ponašanjem, ukazalo je pomalo komično istraživanje u kojemu su ispitanici gotovo dvostruko češće odgovorima zavaravali anketare kako bi zaradili koji dolar više

Ostaci hrane od prošlotjednog ručka, ustajali miris odjeće u kojoj trenirate, tragovi od šalica kave na dokumentima.... ako je to realnost vašeg ureda, znanstvenici sa Sveučilišta Penn State kažu da bi i to moglo utjecati na kvalitetu obavljanja posla, piše Menshealth.com.

Osjećaj gadljivosti povezan je s neetičnim ponašanjem, pokazalo je pomalo komično istraživanje u kojemu su ispitanici gotovo dvostruko češće odgovorima zavaravali anketare kako bi zaradili koji dolar više. Ispitanici su primjerice bili manje etični nakon što su pogledali video na temu proljeva nego kad bi gledali dokumentarac o koraljnom grebenu.

U drugom eksperimentu su zgađeni sudionici bili više skloni tvrditi da su riješili "nerješivu" igru a sve kako bi dobili 10 bodova koje im je pogodbom bili zajamčeno.

Sličan efekt stoga bi mogao imati i boravak u gadljivom okolišu kao što je prljav i zapušten ured, kaže autorica studije Karen Winterrich.

– Nered vas može učiniti prijemčivijima da budete neiskreni i nepošteni na račun drugih – tvrdi Winterrich.

Zbog čega? Osjećaj gađenja potiče instinkt za samozaštitom zbog čega će osoba djelovati sebično. To je još jedan od razloga zašto je dobro biti uredan.

>> Facebook generacija traži veću etičnost kompanija i PR-a

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije