Odavno je poznato da se voće i povrće treba prati nakon kupovine, što zbog prašine koja se skuplja, što zbog pesticida kojima su špricani tijekom uzgajanja. Ipak, postoje neke vrste koje se ne mogu samo malo isprati pod vodom već zahtijevaju temeljito pranje i brisanje kako bi bile sigurne za konzumiranje.
Obavezno dobro operite svako voće i povrće koje jedete s korom, ali i ono koje ste ogulili, poput naranče ili mandarine. Bez obzira na uklanjanje kore, bakterije dolaze na vašu kožu i na mesnati dio voća. Isperite ih u hladnoj vodi, protrljajte rukama i dobro obrišite papirnatim ručnikom.
Ono što mnogi ne znaju je da se orašasti plodovi i suho voće trebaju isprati pod vodom prije konzumacije - čak i kada su očišćeni od ljuske jer ne znate gdje su sve tijekom proizvodnje i transporta bili pohranjeni. Osim toga, pranje pomaže ukloniti i fitinsku kiselinu koja ih održava svježima i štiti ih od parazita, a može škoditi ljudskom tijelu.
Kako prenosi Bright Side, osim voća, povrća i ostalih sirovih namirnica, bilo bi dobro uvijek isprati limenke pića, ako pijete direktno iz njih. Na njima ima puno bakterija i prašine koji su se skupili tijekom transporta.
Mislite da su od jabuke? Znate li kojeg su okusa zeleni gumeni bomboni?