Iako puno puta čujemo da konzumiranje prevelikih količina kave nije dobro za zdravlje, novo je istraživanje pokazalo potpuno drugačije rezultate. Naime, studija je pokazala da se svakodnevno ispijanje više šalica kave može povezati s boljim zdravljem srca, odnosno da može smanjiti rizik od stvaranja nepravilnog ritma kucanja srca, piše Huffpost.
Vino za srce, a šampanjac za mozak? Doznajte zašto su dobra ova alkoholna pića:
Studija koja je objavljena u European Journal of Preventive Cardiology, istraživala je utjecaj kave na zdravlje 449.563 odraslih i zdravih osoba u dobi od 40 do 69 godina. Sudionici su bili podijeljeni u grupe, na one koji nisu pili kavu tijekom dana, one koji su pili manje od šalice, jednu šalicu, dvije do tri šalice, četiri do pet šalica i više od pet šalica. Ove informacije prikupljene su putem upitnika koji je uključivao i pitanje o vrsti kave koju piju, te su opcije bile instant, mljevena ili kava bez kofeina.
Nakon prilagodbe kardiovaskularnim čimbenicima rizika poput visokog krvnog tlaka, dijabetesa, konzumacije alkohola, statusa pušača i pretilosti, utvrđeno je da pijenje više šalica kave dnevno koristi zdravlju. Ljudi koji su pili dvije do tri šalice instant, mljevene ili kave bez kofeina, imali su manji rizik za preuranjenu smrt općenito u usporedbi s ljudima koji ne piju kavu. Najveće smanjenje došlo je od mljevene kave, koja je pokazala 27 posto manji rizik od smrti, kava bez kofeina imala je 14 posto manji rizik, a instant kava 11 posto.
Također, smanjenje kardiovaskularnih bolesti, koronarna bolest srca i moždani udar utvrđeni su kod ljudi koji su pili dvije do tri šalice svaki dan. Mljevena kava ponovno je zabilježila najveće smanjenje rizika, odnosno čak 20 posto, a slijedile su ju instant kava s 9 posto i kava bez kofeina sa 6 posto. Posljednje što je studija izmjerila bilo je smanjenje aritmija, odnosno nepravilnih otkucaja srca. U ovom dijelu istraživanja rezultati su se razlikovali od ostalih rezultata. Ljudi koji su pili četiri do pet šalica mljevene kave svaki dan primijetili su smanjenje aritmija, dok kod ljudi koji su pili kavu bez kofeina nije bilo smanjenja.
Istraživači su dodali i da je kava, ako se konzumira u razumnim granicama i bez puno dodanog šećera i vrhnja, dobra za zdravlje. Ima protuupalna sredstva i poznato je da smanjuje rizik od dijabetesa, a, osim toga, odlična je za razbuđivanje.
Što jesti za život bez boli i upala? Stručnjaci otkrivaju koje namirnice uključiti u prehranu: