Sastojci:
– 500 g pilećih prsa
– 500 g svježih vrganja
– 1 veliki luk
– 2 kisela vrhnja (2 x 200 g)
– 2 jušne žlice sitno sjeckanog peršina
– 150 ml bijelog vina, (predlažemo kutjevačku graševinu)
– 2 jušne žlice umaka od soje
– 3 jušne žlice suncokretovog ili biljnog ulja
– 15 g maslaca
– sol i papar
Priprema
Pileća prsa narežite na trakice, začinite solju i paprom po želji i stavite u posudu u koju ste ulili umak od soje i žlicu ulja. Meso "provaljajte" po zdjeli da pokupi sve začine i ostavite da odstoji oko pola sata.
Vrganje narežite i stavite na desetak sekundi u lonac kipuće vode. Ocijedite ih. U tavi ili woku dobro zagrijte ostatak ulja i popržite piletinu. Izvadite i držite na toplom. Na ulju na kojem se peklo meso popržite luk dok ne postane staklast. Dodajte maslac i vrganje. Posolite, popaprite, dodajte peršin i podlijte bijelim vinom. Kuhajte gljive na jakoj vatri, povremeno miješajući, oko 5 minuta dok većina tekućine ne ispari.
Zatim smanjite vatru, dodajte kiselo vrhnje i piletinu i sve dobro promiješajte. Kuhajte na laganoj vatri tek da se vrhnje zagrije, ne smije se pregrijati. Poslužite uz kuhanu rižu ili pire.
Vrlo dobar recept!