U priči o pinci doslovce su sudjelovala tri naraštaja ujedinjenih primorskih obitelji Šimunović, Tićac i Podobnik. Slijedili su kanonski recept none Tuge. Ovako je rukom zapisano u obiteljskoj kuharici:
Pinca none Tuge
Sastojci:
1 kg brašna
8 žumanjaka
18 dag putra
30 dag šećera
korica od jedne naranče plus sok
dvije kockice svježeg kvasca
1 dl ruma
dva vanilin šećera
šalica mlakog mlijeka
malo soli
Priprema:
Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva pa smanjiti na 170. Peći oko sat i 15 min. Brašno, šećer, vanilin šećer, koricu naranče i sol pomiješati. Napraviti rupu i staviti žumanjke, rum i otopljeni putar. Od šalice mlijeka uzeti manju količinu i u nju razmrviti kvasac, dodati žlicu brašna i malo šećera od količine koja je izmjerena. Ostaviti da se diže. Kad se kvas digao, umiješati u smjesu. Dodati ostatak mlijeka. Dobro tući da se pojave mjehuri ili miješati u stroju za tijesto. Razdijeliti u lopte u veličini po želji i staviti u namazani protvan. Napraviti križ po vrhu nožem, pokriti i ostaviti da se diže na toplom. Kad se udvostruči, staviti peći.