Fašnik je tek pred nama, ali u trgovinama i pekarama već tjednima mame vladarice fašničkog stola - krafne. Neodoljive debeljuce natiskane u velikim pakiranjima samo čekaju da ih se utrpa u košaricu. Cijene su im za tako velika pakiranja povoljne, mogu se naći za nekoliko eura po kutiji, pa je teško samo proći kraj njih i makar ne osmotriti ponudu, ako se već ne uzimaju za doma. Pakiranje od 12 krafni s marelicom može se kupiti već za 5 eura. A i ponuda je raznolika, želite li pakiranja od dvije, četiri, šest ili više... A onda verzije - posipane šećerom, one s glazurom, pekmezom od marelice, jagode, ili pak punjene čokoladom. No tu nastaju podjele. Iako se svi slažu - krafne su omiljena pokladna poslastica - njihovo punjenje svrstava obožavatelje u nekoliko tabora.
U prvom su konzervativci koji biraju isključivo krafne s pekmezom, drugi i ovdje vole mali pomak i žele ih s čokoladom. "Čokolada može u sve, ali i krafne ide pekmez", brane ovi prvi svoj stav. "Neosporna je činjenica da je jednostavno sve bolje uz čokoladu", kontriraju ovi drugi i dodaju: "Mrzim to razočaranje. Kad zagrizem, a unutra me dočeka marmelada".
Treći pak idu u egzotiku pa govore da im se baš sviđaju najnovije verzije - s vanilijom, karamelom ili pistacijom. Četvrtima nije bitno, samo neka je punjenja što više.