Može li podgrijavanje ili pripremanje hrane u plastičnim posudama u mikrovalnoj pećnici povećati rizik od neplodnosti, dijabetesa, pretilosti i raka?
Neki stručnjaci okupljeni danas u Briselu smatraju da je priprema hrane na taj način zaista opasna i može dovesti do spomenutih rizika, piše Daily Mail.
Opasnost leži u kemikalijama koje se nalaze u plastičnim proizvodima, a narušavaju rad žlijezda u organizmu. Hormoni su "kemijski glasnici" koji putuju kroz krvotok do ciljne stanice u određenim organima. Tu receptori primaju "poruku" i potiču biološki odgovor. Ali te SER kemikalije mogu poremetiti taj sustav i "navesti" organe da rade krive stvari, odnosno blokiraju ili oponašaju hormonske poruke, navodi se.
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da je više od 800 tih opasnih kemikalija u uporabi u velikim količinama i nalaze se, osim u raznim proizvodima, i u našoj okolini. Mogu uzrokovati rak dojke i prostate, neplodnost, dijabetes, pretilost, autoimune bolesti, astmu, bolesti srca, moždani udar, i druge poremećaje.
>>10 stvari koje baš nikad ne biste smjeli staviti u mikrovalnu!
a ako podgrijavam u keramičkoj posudi?